Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hillary Clinton odstop

Petek, 1. 2. 2013, 21.01

8 let

Clintonova se poslavlja s položaja državne sekretarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanja prva dama ZDA in nekdanja senatorka Hillary Clinton se je poslovila od uslužbencev zunanjega ministrstva, na položaju jo bo zamenjal John Kerry.

Po 401 dnevu, preživetem na tujem, se od sodelavcev poslavlja nekdanja prva dama ZDA in nekdanja senatorka iz New Yorka Hillary Clinton. "Prihodnji teden pričakujem, da boste enako osredotočeni in predani državnemu sekretarju Kerryju, kot ste bili meni," je povedala Clintonova, s tem pa napovedala, da bo že potrjeni senator iz Massachusettsa John Kerry delovno mesto zasedel v ponedeljek.

Clintonova je bila zagotovo najbolj znana, če že ne povsod tudi najbolj priljubljena ameriška državna sekretarka v svetu in tudi po odhodu s položaja ne bo imela miru. Vprašanja o njeni morebitni predsedniški kandidaturi leta 2016 namreč še niso potihnila, kot niso niti po njenem porazu proti Obami leta 2008.

Odhaja tudi minister za energijo Svoj odstop s položaja pa je napovedal tudi ameriški minister za energijo Steven Chu, ki bo s položaja odstopil konec februarja oziroma dokler predsednik ZDA Barack Obama ne bo našel njegove zamenjave. Chu je zadnji v vrsti kabinetnih uradnikov Bele hiše, ki si bodo v drugem mandatu Obame poiskali novo službo.

Obama je sporočil, da je Chu na ministrstvo prinesel edinstveno razumevanje izzivov podnebnih sprememb in izjemnih priložnosti, ki jih ameriškemu gospodarstvu ponuja razvoj čiste energije. Obama je Nobelovega nagrajenca za fiziko pohvalil, da je podvojil uporabo obnovljive energije in zmanjšal odvisnost ZDA od uvožene nafte. Chu je sicer odločno zagovarjal jedrsko energijo, zapletel pa se je tudi v škandal z odobritvijo 528 milijonov dolarjev posojila podjetju za izdelavo sončnih celic Solyndra, ki je potem končalo v stečaju, delo pa je izgubilo 1.100 ljudi.

Obama zamenjave za Chuja še nima Obama zamenjave za Chuja, kakor tudi notranjega ministra Kena Salazarja in upraviteljico Agencije za varstvo okolja (EPA) Liso Jackson še ni našel. Med imeni za zamenjavo ministra za transport Rayja LaHooda se omenja nekdanji kongresnik slovenskega rodu iz Minnesote James Oberstar, naslednika Chuja pa bi lahko bila nekdanji senator iz Severne Dakote Byron Dorgan ali nekdanja guvernerka Michigana Jennifer Granholm.

Obama zamenjal tudi ministra za finance in za obrambo S položaja so odstopili že minister za finance Timothy Geithner, tega bo zamenjal šef kabineta Bele hiše Jack Lew. Poslovil se je obrambni minister Leon Pannetta, za katerim v primeru senatne potrditve prihaja nekdanji republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel. Na izpraznjeno mesto direktorja obveščevalne agencije Cia prihaja Obamov protiteroristični svetovalec John Brennan.

Ne spreglejte