SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Češka verjetno že med predsedovanjem EU z novo vlado

2

termometer

Češko naj bi iz sedanje politične krize, ki jo nastala, ko je češki parlament minuli teden izglasoval nezaupnico desnosredinski vladi premiera Mireka Topolaneka, rešili z oblikovanjem prehodne vlade.

Ta naj bi še pred iztekom češkega predsedovanja EU zamenjala sedanjo Topolanekovo vlado, oktobra pa bi ji sledila izvedba predčasnih volitev. Predčasne volitve oktobra Dogovor o tem so po poročanju praškega radia dosegli voditelji treh strank vladajoče koalicije in vodja opozicijskih socialdemokratov (ČSSD) Jiri Paroubek, podpirajo pa ga vse parlamentarne stranke z izjemo komunistov (KSČM). Predčasne volitve naj bi bile 16. in 17. oktobra.

Tako se zdi, da bo Topolanekova vlada še pred iztekom češkega predsedovanja EU zamenjana. Po besedah Paroubeka naj bi v novi, prehodni vladi polovica ministrskih položajev pripadla njegovi ČSSD, polovica pa sedanji vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo Topolanekova Državljanska demokratska stranka (ODS), krščanski demokrati (KDU-ČSL) in Zeleni.

Prehodna vlada znana že do nedelje Podrobnosti o programu in kadrovski sestavi prehodne vlade - vključno s tem, kdo bo novi premier - naj bi bili znani že do nedelje.

Omenjeni dogovor je, kot piše dpa, predvsem poraz Topolaneka, ki je želel najprej dokončati presedovanje EU, nato pa čim prej, še poleti, izvesti predčasne volitve. Je pa Topolanek vendarle že pred tem nakazal, da bi mu bil ljubši dogovor s ČSSD kot pa vlada, ki bi jo strankam vsilil predsednik države Vaclav Klaus. "Politični realizem je zmagal," je dogovor na češki televiziji komentiral Paroubek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin