Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

David Cameron Jean-Claude Juncker

Petek, 13. 6. 2014, 16.11

8 let

Cameron: Junckerjevo imenovanje bi pomenilo grabež oblasti skozi stranska vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika Britanija ne nasprotuje imenovanju Jeana-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije zaradi nacionalnih interesov, temveč zaradi skupnega evropskega interesa, je prepričan Cameron.

Njegovo imenovanje bi pomenilo "grabež oblasti skozi stranska vrata", je zapisal britanski premier David Cameron v mnenjskem članku, objavljenem v več evropskih medijih.

"Za mnoge evropske državljane je trenutno najpomembnejše vprašanje, kdo bo zmagal na nogometnem svetovnem prvenstvu. Le manjšina bo sledila razpravi o predsedniku Evropske komisije." S temi besedami Cameron začenja svoj članek z naslovom Za demokracijo in evropski interes.

Toda tudi imenovanje predsednika je po njegovih navedbah pomembno, saj gre za pomembna vprašanja načina sprejemanja odločitev v EU, spoštovanja pravil ter ustreznega odnosa med narodi Evrope in institucijami EU.

Volivci jasno sporočili razočaranje nad načinom delovanja Evrope Volivci so po Cameronovih besedah na evropskih volitvah s podporo evroskeptikom, nizko udeležbo in upadom podpore glavnim strankam jasno sporočili razočaranje nad načinom delovanja Evrope in zahtevali spremembe, ki bodo osredotočene na to, za kar jim je mar – na rast in delovna mesta, pri čemer želijo pomoč, ne diktata EU.

"Vprašanje je, kako se bodo zdaj evropski voditelji na to odzvali. Izid volitev bi moral biti dramilo za voditelje po Evropi. Prihodnost EU je na kocki. Mora se spremeniti ali pa bo še naprej propadala," poudarja britanski premier.

Velika Britanija po njegovih besedah želi uspešno EU, kar pomeni EU, ki bo bolj odprta, usmerjena navzven, prožna in konkurenčna ter bo imela pogumno vodstvo.

"Prvi preizkus je imenovanje predsednika Evropske komisije," opozarja Cameron in kritizira postopek, ki so ga "izumili" v Evropskem parlamentu, češ da gre za dogovor skozi stranska vrata, dosežen brez soglasja članic, brez pogajanj med institucijami in brez ratifikacij v nacionalnih parlamentih.

Juncker ni kandidiral nikjer in nihče ga ni izvolil Na tej podlagi po Cameronovih besedah v parlamentu napačno trdijo, da bi bilo nedemokratično, če predsednik ne bi postal Jean-Claude Juncker, kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke.

"Ne gre za napad na gospoda Junckerja, izkušenega evropskega politika, če rečemo, da je to nesmisel," meni britanski premier. Tudi v Nemčiji, kjer se je koncept "spitzenkandidaten" še najbolj prijel, je le 15 odstotkov volivcev vedelo, da je Juncker kandidat, opozarja Cameron.

"Juncker ni kandidiral nikjer in nihče ga ni izvolil," poudarja britanski premier in dodaja, da bi sprejetje te trditve močno škodilo Evropi in spodkopalo, ne okrepilo, demokratično legitimnost EU.

To bi namreč med drugim spolitiziralo Evropsko komisijo, opozarja Cameron. Na to tveganje je po njegovih besedah opozoril že nekdanji francoski predsednik Giscard d'Estaing in ideja, da bi evropski poslanci izbrali predsednika komisije, je bila zavrnjena pred več kot desetletjem iz razloga, da bi tako komisija težko poosebljala nepristranskost in skupno dobro Unije, kar je sicer njen namen.

Mnogi dvomijo o tem pristopu – o "grabežu oblasti skozi stranska vrata", je kritičen Cameron in ponavlja, da je treba izbrati najboljšega kandidata za predsednika komisije.

To je po njegovem prepričanju nekdo, ki bo sposoben uresničiti reforme za rast in delovna mesta ter razumeti, da se potrebe Evrope najbolje uresničujejo na nacionalni ravni.

"Velika Britanija slovi po zavzemanju za demokracijo in boju za svoj nacionalni interes. A zdaj gre za boj za evropski interes. Glede tega so enotne vse tri glavne politične stranke v Veliki Britaniji," je Cameron sklenil svoj članek.

Nemčija se s Cameronom ne strinja Nanj so se medtem že odzvali v Berlinu. Kot je povedal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert, se ne strinjajo z očitkom Camerona, da zahteva po imenovanju Junckerja za predsednika komisije ni v skladu z Lizbonsko pogodbo. Kot je dejal, je kanclerka Angela Merkel sama kot predsednica CDU na pomladanskem kongresu Evropske ljudske stranke v Dublinu podprla Junckerja kot "spitzenkandidata" in pri tem "zagotovo ni kršila pogodb EU".

Obenem je Seibert pozval k miru in preudarnosti v pogovorih o novem predsedniku komisije, za katere so voditelji držav pooblastili predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya. Kot je poudaril, je treba ta proces podpirati in dati Van Rompuyu potreben čas.

Ne spreglejte