Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
10.26

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Disney

Sreda, 7. 11. 2018, 10.26

5 let, 5 mesecev

Bruselj dal Disneyju zeleno luč za prevzem 21st Century Foxa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Disney | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je v torek Disneyju prižgala zeleno luč za prevzem večine premoženja 21st Century Foxa, a se bo moral Disney v EU odpovedati programom z dokumentarno in izobraževalno noto, kot so History, H2, Lifetime in Crime & Investigation. Prevzem, ki ga je ameriški regulator konkurence že odobril, je vreden 71,3 milijarde dolarjev.

Disney in Fox sta dva od šestih večjih hollywoodskih filmskih studiev, oba predvajata televizijske programe, kot so Disney, Fox, National Geographic in History. Oba medijska velikana sta aktivna tudi na območju evropskega gospodarskega prostora kot ponudnika avdiovizualnih vsebin in TV-programov.

Disney se bo odpovedal več TV-programom

Predlagana transakcija bo združila Disney in del Foxa, vključno s filmskimi in televizijskimi studii, ter kabelsko in mednarodno televizijsko dejavnost. Medtem del Foxovega premoženja, Fox News, Fox Business, FS1, FS2 in Big Ten, ne spada k prevzemu.

Evropska komisija je v presoji učinkov prevzema na področju filmske produkcije in distribucije menila, da prevzem ne vzbuja zaskrbljenosti na področju konkurence, saj bo imela združena entiteta na trgu dovolj pomembne konkurence, kot so Sony, Universal in Warner Bros, piše v odločitvi Bruslja, objavljeni na spletni strani komisije.

Disneyjev princ
Trendi Izgubil je 32 kilogramov in zdaj je videti kot Disneyjev princ

Medtem pa bi lahko prevzem po mnenju Bruslja skrčil konkurenco na področju izdajanja TV-programov z izobraževalno ali dokumentarno vsebino v več državah evropskega gospodarskega prostora. Zato se je Disney obvezal, da bo dezinvestiral deleže v vseh tovrstnih programih v državah skupnega evropskega gospodarskega prostora.

Trendi Trump zaposlil mlado Disneyjevo zvezdnico

Disney se bo tako odpovedal TV-programom History, H2, Crime & Investigation, Blaze in Lifetime. Nad temi programi trenutni bedi družba A+E Television Networks, skupno podjetje Disneyja in Hearsta.

Ne spreglejte