Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2022,
15.41

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

31

Natisni članek

Parada ponosa Beograd Srbija

Sobota, 17. 9. 2022, 15.41

1 leto, 7 mesecev

Brnabićeva popustila pritiskom, sama parada minila brez nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

31

Ana Brnabić | Srbska premierka Ana Brnabić je v nagovoru na sprejemu tujih diplomatov zatrdila, da bo med parado varnost zagotovljena. | Foto Reuters

Srbska premierka Ana Brnabić je v nagovoru na sprejemu tujih diplomatov zatrdila, da bo med parado varnost zagotovljena.

Foto: Reuters

Po tednih pritiskov iz tujine je srbska premierka Ana Brnabić danes vendarle dovolila, da se popoldne v Beogradu odvije Parada ponosa v sklopu Europrida 2022, so sporočili iz Evropskega združenja organizatorjev ponosa (EPOA). Dogovor naj bi bil po poročanju srbskih medijev dosežen tik pred zdajci po pogovorih med kabinetom Brnabićeve in EU. Parada se je začela okoli 17.30 ure in je potekala po spremenjeni, krajši poti in ob slabem vremenu. Spremljalo jo je več sto policistov. Sama parada je minila brez nasilja, so pa srbsko prestolnico že pred tem pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida.

H kompromisni rešitvi naj bi po navedbah portala Nova.rs pomembno prispevala evropska komisarka za enakost Helene Dalli, ki se je osebno angažirala v pogovorih s srbsko premierko. Dallijeva je sicer trenutno v Beogradu in se namerava - skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati - udeležiti Parade ponosa.

Parado odobrilo tudi srbsko notranje ministrstvo

Kasneje je eden od organizatorjev Europrida 2022 Goran Miletić sporočil, da je parado zdaj uradno odobrilo tudi srbsko notranje ministrstvo, potem ko jo je iz varnostnih pomislekov v minulih dneh zavrnilo. Dovoljenje je sicer izdano za parado po novi trasi, ki se začenja pri ustavnem sodišču in ne pri narodni skupščini, kot so sprva načrtovali, je pojasnil Miletić.

Pohod zagovornikov pravic skupnosti LGBTI se je začel okoli 17.30 izpred poslopja ustavnega sodišča. Na začetku kolone so razvili napis "Hodimo in bomo hodili" v srbščini in angleščini. Parado je spremljalo več sto policistov, ki niso nikomur dovolili, da bi prebil njihov kordon in se približal udeležencem. Pohod se je končal, ko je mavrična zastava prispela na stadion Tašmajdan, kjer se bo dogajanje zaključilo s koncerti.

Premierka Ana Brnabić je medtem danes v nagovoru na sprejemu tujih diplomatov zatrdila, da bo med parado varnost zagotovljena, in spomnila, da v minulem tednu, ko so se v Beogradu že odvili številni manjši dogodki v okviru Europrida, ni prišlo do nobenih incidentov.

"To je prava slika Beograda in Srbije ter tega, kar sta. Srbija je odprta in svobodna družba, v kateri so vsi dobrodošli, in to bomo v prihodnjih letih šele dokazali," je poudarila po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Vztrajala je, da se za organizacijo Europrida niso odločili, ker bi jih nekdo k temu prisilil, temveč zaradi Srbije same in dobrobiti širše regije.

Protestniki metali steklenice v policiste in novinarje

Srbsko prestolnico so sicer že pred začetkom parade pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida. Ti so se začeli že okoli poldneva. Policija je nasprotnike Europrida, mnogi so bili opremljeni s križi in drugimi verskimi simboli, hitro razgnala in do hujših izgredov ni prišlo. Do 15. ure so pridržali 31 ljudi, nekateri od njih so s steklenicami obmetavali policiste, njihova tarča pa so bili tudi novinarji.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je še v petek menil, da parade ne bo, in dodal, da se s to temo noče ukvarjati. "Prosili smo jih, da tokrat nimajo sprevoda, oni pa so žalili (srbsko premierko) Ano Brnabić, da je bednica," je izjavil za srbsko televizijo Pink.

Organizatorji so se po torkovi odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da prepove parado, pritožili na upravno sodišče in državno tožilstvo, a so po njihovih besedah "dobili dve klofuti pravosodnih institucij".

Dodali so, da so na ministrstvo za notranje zadeve še enkrat prijavili sprevod, ki bo "malo drugačen od tega, kar smo želeli prej". Parado je javno podprlo več kot 20 veleposlaništev, vključno z ameriškim in slovenskim.

Ne spreglejte