Andreja Lončar

Sobota,
29. 6. 2019,
11.19

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Most na Krk Hrvaška morje dopust počitnice Oleg Butković

Sobota, 29. 6. 2019, 11.19

4 leta, 10 mesecev

Protest proti plačevanju mostnine

Turistom podaljšali vožnjo na Krk: namesto v kunah mostnino plačali v lipah

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Most na krk | Posnetek nadzorne kamere na mostu na Krk malo pred 12. uro. | Foto arz.hr

Posnetek nadzorne kamere na mostu na Krk malo pred 12. uro.

Foto: arz.hr

Hrvaški otok Krk je predvsem zaradi bližine priljubljena počitniška destinacija Slovencev. A dopoldne so za približno dvokilometrski zastoj poskrbeli člani reškega združenja motoristov BikeRi. Ti so v luči protesta proti plačevanju mostnine, ki zanje znaša 23 kun, to poravnali v lipah (ena lipa je stotina kune). 

gneča
Novice Naval proti morju, na avtocestah izjemoma tudi tovornjaki. Kako je z gnečami?

Člani reškega združenja za prevoz čez most, ki vodi na otok Krk, so na štirih plačilnih mestih plačevali v lipah, kar je seveda povzročilo nevšečnosti blagajnikom in podaljšalo čakalne dobe za vožnjo čez most.

Po poročanju hrvaških medijev so povzročili dvokilometrski zastoj, saj so praktično zaprli promet. Večji zamašek je preprečila policija, ki je usmerjala promet in motoriste usmerila na eno od plačilnih mest. Nekatere naj bi tudi oglobila.

Koliko motoristov je bilo udeleženih v protestu, hrvaški mediji ne poročajo. Na družbenem omrežju Facebook ima skupina 1.200 članov.

Trajekt, Jadrolinija
Avtomoto S tričlansko družino na hrvaške otoke: trajekt stane več kot gorivo

most Krk
Avtomoto Most na Krk: skrivnosti "rešitelja", ki jih še ne poznate

Zakaj protestirajo?

Vožnja osebnega vozila čez kilometer in pol dolg most stane 39 kun (pet evrov in pol). Za motorje je nižja, znaša 23 kun (dobre tri evre). | Foto: STA , Vožnja osebnega vozila čez kilometer in pol dolg most stane 39 kun (pet evrov in pol). Za motorje je nižja, znaša 23 kun (dobre tri evre). Foto: STA , Razlog za dogajanje so neuspešni pozivi k ukinitvi mostnine. Lokalna civilna iniciativa in politiki navajajo argumente, da je most edini dostop do otoka, poleg tega pa drugi mostovi do otokov niso plačljivi.

"To je diskriminacija, ker drugi mostovi do otokov - na primer na Pag, Murter, Vir in Čiovo - nikoli niso imeli mostnine niti cestnine," je nedavno za hrvaške medije dejal predstavnik iniciative Primorsko-goranski savez (PGS) Darijo Vasilić.

 

Novice Kako ceneje do gotovine na Hrvaškem ali Madžarskem? #video

Minister jih ne sliši, mostnina se draži

Glas lokalcev je segel tudi do Zagreba. Poslanci v hrvaškem parlamentu so v zadnjem času večkrat razpravljali o tem, zakaj je most na Krk edini plačljivi most v državi.

A resorni minister Oleg Butković iz HDZ za zdaj ne kaže volje za spremembe. Nasprotno, mostnina se je sredi tega meseca - skupaj z vsemi preostalimi cestami v upravljanju državnih družb Hrvatske autoceste (HAC) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) - podražila za deset odstotkov, s 35 na 39 kun (okrog pet evrov in pol). Toliko stane vožnja čez kilometer in pol dolg most za osebna vozila. Cena za motorje je nižja, znaša 23 kun (dobre tri evre).

Poslovni.hr poroča, da je Butković včeraj v odzivu na napovedan protest dejal, da je dolg hrvaških cestnih družb 5,5 milijarde evrov in da bi morali z ukinitvijo plačevanja mostnine soglašati tudi mednarodni posojilodajalci (med drugim Svetovna banka).

"Gradnja mostu je že zdavnaj poplačana"

Vodstvi reških združenj motoristov BikeRice in BikeRi sta svoje člane k protestu pozvali z objavo naslednjega sporočila:

"29. 6. 2019, sobota, zbiranje v Milord pubu ob 8.30. Odhod proti mostu na Krk ob 9.30. Natočite gorivo pred odhodom, da ne izgubljamo časa, in pripravite lipe za plačilo mostnine."

"Ta most so gradili naši starši. Gradnja je že zdavnaj poplačana. Protest je naš način, da opozorimo, da je treba ukiniti mostnino, saj je to edini tak primer na Hrvaškem," je danes za novilist.hr dejal eden od motoristov.

Akcija deli uporabnike družbenih omrežij: nekateri so protest podprli, drugi menijo, da bodo po nepotrebnem povzročili dodatne zastoje, dosegli pa ne bodo nobenega učinka. 

Hrvaška avtocesta cestnina
Novice Na Hrvaškem ob začetku sezone podražili cestnine