Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2009,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 9.18

8 let

Blagojevicheva turneja televizijskega nadrealizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Guverner ameriške zvezne države Illinois Rod Blagojevich se ne ozira na začetek postopka za njegovo odstavitev v senatu Illinoisa in se je podal v New York na televizijsko turnejo.

Blagojevich je nastopil v več televizijskih oddajah in skušal Američane prepričati, da je nedolžen. V tisku so Blagojevichevo zanikanje obtožb že označili kot nadrealistično turnejo. Osumljen številnih primerov korupcije Blagojevicha je decembra aretiral FBI po naročilu zveznega tožilca Patricka Fitzgeralda, ker so ga med prisluškovanjem njegovim telefonskim pogovorom ujeli pri poskusih prodaje senatnega sedeža predsednika Baracka Obame. Fitzgerald je imel za prisluškovanje sodni nalog, saj so Blagojevicha spremljali že dlje časa zaradi suma številnih drugih primerov korupcije. Poneverb obtožena tudi soproga Deli posnetkov, ki so prišli v javnost, dokazujejo, da je skušal Blagojevich za Obamov sedež iztržiti kar največ zase in za svojo soprogo, ki je prav tako obtožena poneverb.

Za večino ameriških politikov bi bila aretacija in objava posnetkov dovolj za odstop s položaja, vendar Blagojevich vztraja in je celo imenoval Obamovega naslednika v senat, ki so ga v Washingtonu po uvodnem zavračanju na koncu le sprejeli medse, saj ni bil vpleten v guvernerjeve poneverbe.

Impeachment dvakrat potrjen Vrhovno sodišče Illinoisa Blagojevicha ni hotelo odstaviti s položaja in predstavniški dom države je sprožil postopek odstavitve oziroma impeachmenta, ki je bil potrjen dvakrat. Prvič s 114 glasovi proti enemu in drugič s 117 glasovi proti enemu, ki ga je oddala sestra njegove žene.

Blagojevich trdi, da gre za montiran proces Senat Illinoisa je pod vodstvom predsednika vrhovnega sodišča države Thomasa Fitzgeralda v ponedeljek v prestolnici Springfield svečano začel postopek za prvo odstavitev guvernerja v zgodovini države, stol za guvernerja ali njegovega predstavnika pa je sameval. Blagojevich je po televizijah zatrjeval, da gre za montiran proces, ker mu niso dovolili poklicati prič, ki bi potrjevale njegovo nedolžnost. Med drugim je želel poklicati šefa kabineta Baracka Obame Rahma Emanuela.

V New Yorku podpisoval avtograme Blagojevich je v televizijskih nastopil zatrjeval, da so se vsi v Illinoisu zarotili proti njemu in je prišel v New York, da Američanom pove, kaj se dogaja v "deželi Abrahama Lincolna". V New Yorku je užival in celo veselo podpisoval avtograme, nadrealizem pa je stopnjeval z namigovanjem, da se mu dogajajo stvari, kakršne so se dogajale Nelsonu Mandeli, Mahatmi Gandiju ali Martinu Luthru Kingu mlajšemu. Primerjal se je s kavboji pred linčanjem in citiral znane ameriške pisatelje.

Povedal je celo, da je razmišljal, da bi senatni sedež Obame ponudil televizijski zvezdi Oprah Winfrey. Ta je v radijski oddaji povedala, da bi sicer lahko bila senatorka, vendar pa bi Blagojevicha zavrnila, čeprav jo vse skupaj zelo zabava.

Ne spreglejte