Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2009,
16.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 16.29

8 let, 5 mesecev

BBC in Sky News zavrnili objavo spota za pomoč Palestincem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britanski televiziji Sky News in BBC sta se odločili, da ne predvajata brezplačnega spota, v katerem britanske nevladne organizacije pozivajo k pomoči palestinskemu prebivalstvu.

Brezplačni spot s pozivom k pomoči Palestincem je pripravil Odbor za nujno pomoč ob katastrofah (Dec), ki je krovna organizacija za 13 britanskih človekoljubnih organizacij vključno z Oxfamom, britanskim Rdečim križem in Save the Children. Televiziji pa menita, da bi s tem tvegali izgubo svoje nepristranskosti pri pokrivanju bližnjevzhodnega konflikta.

Denar za nakup hrane, zdravil in odej Spot, ki so ga objavile preostale tri britanske televizije ITV, Channel 4 in Five, je del koordiniranega zbiranja pomoči za Palestince v Gazi s strani vseh 13 organizacij pod okriljem Dec. V njem predvsem prosijo za denar za nakup hrane, zdravil in odej za pomoči potrebne.

Sky News je odločitev, da spota ne predvaja, sprejel le nekaj ur pred predvidenim predvajanjem, BBC pa že pred dnevi in je bil zaradi nje že tarča ostrih kritik, med drugim s strani več kot 11.000 gledalcev, vladnih ministrstev, več deset članov poslanske zbornice in celo anglikanske cerkve.

"Televiziji ne pozivamo k objavi političnega poziva" Kakih 60 britanskih poslancev je napovedalo podporo predlogu laburističnega poslanca Richarda Burdena, s katerim bi poslanska zbornica BBC in Sky pozvala k objavi spota. Po besedah Burdena se televizij namreč ne prosi, naj objavita "politični poziv", ampak "humanitarni poziv nekaterih najbolj spoštovanih dobrodelnih organizacij v Veliki Britaniji".

Nočemo se postavljati na eno stran Generalni direktor BBC Mark Thompson je v odzivih na kritike med drugim poudaril, da noče ogroziti nepristranskosti BBC in dati vtisa, da "se postavlja na eno stran". Obenem je zavrnil očitke, da naj bi se uklonil pritiskom proizraelskih lobijev. Iz Sky News so podobno sporočili, da je spot "nezdružljiv" z objektivno vlogo novinarjev.

Ne spreglejte