Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 17.14

8 let

Ban od Izraela zahteva ustavitev gradnje na Zahodnem bregu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v Jeruzalemu Izraelce pozval, naj ustvarijo pozitivno ozračje, ki bi pomagalo znova zagnati mirovne pogovore s Palestinci.

V tej luči je tudi zahteval ustavitev gradnje judovskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, saj ta spričo zapletenih razmer "ne pomaga". Izrael je to že zavrnil.

"Sodelovanje Izraela pri vzpostavitvi pozitivne dinamike je ključno" Ustavitev gradnje bi bilo mogoče razumeti kot dejanje dobre volje, je po srečanjih z izraelskim vodstvom poudaril Ban, ki je judovsko državo prav tako pozval, naj palestinski strani v luči mirovnih pogajanj preda konkretne predloge glede meja in varnosti.

"Sodelovanje Izraela pri vzpostavitvi pozitivne dinamike je ključno," je poudaril generalni sekretar ZN, ki je tudi ponovil željo, da sprti strani mirovni dogovor v skladu z načrti bližnjevzhodne četverice dosežeta do konca leta.

Palestinci zavrnili pogovore v Amanu Ban je na Bližnji vzhod dopotoval z namenom, da sprti strani prepriča v nadaljevanje t. i. pripravljalnih pogovorov. Te pogovore v Amanu sta strani začeli v začetku januarja, a so dejansko že propadli, saj so Palestinci dali vedeti, da se jih ne nameravajo več udeleževati.

Generalni sekretar, ki je obe strani k nadaljevanju dialoga pozval že v torek v jordanski prestolnici, se je v Izraelu sešel s predsednikom Šimonom Peresom, zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom in premierom Benjaminom Netanjahujem.

Slednji je na skupni novinarski konferenci z Banom zahtevo po ustavitvi judovskega naseljevanja na Zahodnem bregu že odločno zavrnil. Kot je zatrdil, bi to vprašanje lahko bilo na mizi šele v pogajanjih v okviru dokončnega mirovnega sporazuma.

Abas: Izrael doslej ni predložil "ohrabrujočih ponudb" Ban se je nato v Ramali sestal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pozval ga je, naj ne dovoli, da bi pripravljalni pogovori propadli. Abas mu je odgovoril, da Izrael doslej ni predložil "ohrabrujočih ponudb", je pa pripravljen obnoviti stike, če bo to storil.

Generalni sekretar je sicer v Ramali znova ostro kritiziral judovsko naseljevanje na Zahodnem bregu. Kot je poudaril, so naselbine v nasprotju z mednarodnim pravom in vnaprej vplivajo na rezultat mirovnega dogovora.

Palestinci za pogajanja zahtevajo meje izpred šestdnevne vojne leta 1967 Od 3. januarja je pod okriljem bližnjevzhodne četverice v Amanu potekalo pet krogov pripravljalnih pogovorov, ki so se pred dnevi končali brez dogovora o tem, ali jih nadaljevati oz. ali začeti prava pogajanja.

Palestinci so namreč dali vedeti, da pogovorov ne morejo nadaljevati, dokler Izrael nadaljuje gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Prav tako so poudarili, da mora okvir za mirovna pogajanja upoštevati meje izpred šestdnevne vojne leta 1967. Izraelci medtem zahtevajo pogajanja brez predpogojev.

Eden izmed članov izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije Vasel Abu Jusef je v luči propadlih pogovorov z Izraelom sporočil, da bodo Palestinci obnovili prizadevanja za vstop v Združene narode, kar jim je lani spodletelo.

Ne spreglejte