Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
21.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 21.25

8 let

Avstrijska cerkev za neodvisno preiskavo spolnih zlorab

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, je potrdil, da bo dovolil neodvisno preiskavo obtožb o spolnih zlorabah s strani duhovnikov.

Kot je zagotovil, bo imela predstavnica žrtev, ki bo preiskovala domnevne zlorabe, povsem proste roke.

"Mi, božji ljudje, nosimo krivdo skupaj" Schönborn je v sredo zvečer prvič priznal, da rimskokatoliška cerkev nosi del odgovornosti v škandalu z zlorabami. "Mi, božji ljudje, njegova cerkev, nosimo krivdo skupaj," je dejal med mašo v dunajski katedrali pred približno 3000 verniki.

"To je bila boleča izkušnja za cerkev," je nadaljeval. "Toda kaj je ta bolečina v primerjavi z bolečino žrtev, ki smo jih spregledali in prezrli," je poudaril Schönborn. Izrazil je tudi obžalovanje zaradi prikrivanja spolnih zlorab v verskih ustanovah.

"Hvala, ker ste prekinili molk" Kardinal je žrtvam, katerih pričevanja so prebrali med mašo, sporočil: "Hvala, ker ste prekinili molk. Hvala, ker ste si upali spregovoriti." "Veliko stvari je privrelo na dan, manjkrat smo pogledali stran, vendar je še veliko dela ostalo," je dejal.

Avstrijo je podobno kot nekatere druge evropske države v zadnjem mesecu preplavil plaz obtožb o spolnih zlorabah s strani duhovnikov. Večina primerov naj bi se zgodila v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, vendar domnevni storilci niso bili nikoli preganjani.

"Predstavnici bomo zagotovili potrebna sredstva" Avstrijska cerkev je v nedeljo imenovala 64-letno Waltraud Klasnic, ki bo zastopala žrtve in preiskala obtožbe zlorabah. "Pomembno je, da predstavnica dela neodvisno, zato smo dejali, da mora ustanoviti svojo lastno skupino, mi pa ji bomo zagotovili potrebna sredstva," je izjavil Schönborn.

Ne spreglejte