Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
8. 7. 2015,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Avstralija izročitev

Sreda, 8. 7. 2015, 13.06

8 let

Avstralija izročila Kapetana Dragana Hrvaški

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dragan Vasiljković, ki ga hrvaško pravosodje išče zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem, je po desetletnem sodnem postopku v Avstraliji na poti iz avstralskega ekstradicijskega pripora na Hrvaško.

Avstralske oblasti so ga izročile hrvaškim policistom na letališču v Sydneyju, njegov prihod na Hrvaško pričakujejo danes, poročajo hrvaški mediji. Po prihodu na zagrebško letališče ga bodo predali v pristojnost županijskega sodišča v Splitu, kjer ga tamkajšnje tožilstvo bremeni kršitev Ženevske konvencije. Zločini v Kninu, Benkovcu, Glini … Sumijo ga, da je kot poveljnik enote za posebne namene v sestavi srbskih paravojaških enot in poveljnik učnega centra za usposabljanje pripadnikov specialnih enot Alfa junija in julija 1991 v zaporu na trdnjavi v Kninu in potem februarja 1993 mučil in ubijal ujete pripadnike hrvaške vojske in policije.

Poleg tega ga sumijo še, da je julija 1991 v Glini v sodelovanju s poveljnikom tankovske enote JLA izdelal načrt napada na tamkajšnjo policijsko postajo in več bližnjih primestnih naselij, nato pa ta načrt tudi uresničil, pri čemer so bili poškodovani ali uničeni številni civilni objekti, prebivalstvo, ljudje so bili zaradi tega napada bili tudi ranjeni in ubiti ter prisiljeni v beg.

Obtožnico je državno tožilstvo v Šibeniku pozneje razširilo na obtožbe vojnega zločina zoper ujetnike in civilno prebivalstvo na območju Knina v drugi polovici leta 1991. Dragan Vasiljković alias Daniel Snedden V Beogradu rojeni Vasiljković se je po vojni na Hrvaškem vrnil v Avstralijo, Hrvaška jo je zaprosila za izročitev leta 2005. Avstralske oblasti so ga aretirale leta 2006 v Perthu, kjer je kot avstralski državljan Daniel Snedden delal kot učitelj golfa. Od takrat je večino časa preživel v tamkajšnjem ekstradikcijskem zaporu. Kapetan Dragan je na vse mogoče načine poskušal preprečiti izročitev, leta 2009 in v začetku leta 2010 mu je celo uspelo priti na prostost, a je avstralsko vrhovno sodišče ukazalo njegovo ponovno aretacijo.

Avstralske oblasti so šele novembra 2012 sklenile Vasiljkovića izročiti Hrvaški, a je temu leta 2013 na sodišču uspelo s pritožbo, češ da v Avstraliji ni imel pravičnega sojenja zaradi napak, ki so v nasprotju z Ženevsko konvencijo. Šele ko je vrhovno sodišče njegovo pritožbo dokončno zavrnilo, so bili doseženi vsi pogoji za izročitev.

Ne spreglejte