Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
8.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 8.16

8 let

Aung San Suu Kyi izvoljena v parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi je bila na današnjih nadomestnih volitvah izvoljena v mjanmarski parlament, je po zaprtju volišč sporočila mjanmarska opozicija.

Končni uradni izidi volitev bodo sicer znani v nekaj dneh.

Pomemben mejnik v zgodovini Mjanmara Kot je sporočila opozicijska Narodna liga za demokracijo (NLD), je Aung San Suu Kyi po neuradnih podatkih zmagala na veliki večini volišč v svojem okrožju. NLD pa naj bi po prvih informacijah dobila najmanj 30 od 45 novih poslancev, ki so jih danes volili mjanmarski državljani. Če bodo izvolitev Nobelove nagrajenke za mir potrdile tudi mjanmarske oblasti, bo to pomemben mejnik v zgodovini te azijske države, ki jo je skoraj pol stoletja vodila vojaška hunta.

66-letna Suu Kjijeva, ki so jo oblasti novembra 2010 po 15 letih izpustile iz hišnega pripora, je tokrat kandidirala na volitvah prvič v svoji politični karieri, saj je bila v času volitev v letih 1990 in 2010 v hišnem priporu. V prvem odzivu na volitve nekaj ur po zaprtju volišč je zapisala, da bi morala biti zmaga NLD na volitvah dostojanstvena, ter ob tem pozvala vse člane stranke in njene privržence, naj ne napadajo ali žalijo vladajoče strani.

Rajanje pred sedežem NLD v Yangonu Pred sedežem NLD v prestolnici Yangon se je po prvih novicah o uspehu stranke na volitvah zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so ploskali, vihteli zastave, peli in plesali.

Za 45 sedežev v 664-članskem parlamentu, ki so ostali prazni po lanskem oblikovanju nove vlade, se je poleg Aung San Suu Kyi potegovalo še 44 članov njene NLD. Za poslanske sedeže se je sicer potegovalo skupaj 160 kandidatov iz 17 strank.

NLD je ponovno lahko kandidirala na volitvah NLD je bojkotirala parlamentarne volitve novembra 2010, češ da niso pravične, zaradi česar je bila v skladu s tedanjim zakonom izbrisana iz registra strank. Nove mjanmarske oblasti pod vodstvom predsednika Thein Seina pa so v začetku decembra lani dale zeleno luč za ponovno registracijo NLD, tako da so njeni predstavniki lahko kandidirali na tokratnih volitvah.

Na današnjih volitvah je 6,8 milijona državljanov Mjanmara izbiralo le 45 poslancev, tako da NLD v nobenem primeru ne more ogroziti večine, ki jo ima vladajoča stranka.

Dvomi v svobodne in pravične volitve Mjanmarska opozicija je sicer danes opozorila na prirejene glasovnice, ki so jih zasledili po vsej državi. Na volilnih lističih je okence pred imenom Aung San Suu Kyi premazano z voskom, ki ga je moč kasneje odstraniti. Po navedbah tiskovnega predstavnika NLD se je stranka zaradi prirejenih glasovnic že pritožila osrednji volilni komisiji.

NLD je na volitvah zabeležila še druge nepravilnosti, zaradi katerih je na volilno komisijo naslovila skupno okoli 50 pritožb. Med drugim so poročali o glasovnicah, ki niso imele žiga volilne komisije in so zato neveljavne.

Ukinitev sankcij proti Mjanmaru? Za vlado v Naypyitawu je sicer zelo pomembno, da bodo volitve v očeh mednarodne skupnosti potekale svobodno in pravično. Evropska unija bo namreč prihodnji mesec odločala o ukinitvi sankcij proti Mjanmaru, odločitev pa je odvisna ravno od poteka nadomestnih volitev.

Mednarodna skupnost je proti Mjanmaru v zadnjih dveh desetletjih uvedla ostre sankcije zaradi kršitev človekovih pravic. Vojaška hunta je državo vodila od leta 1962 do volitev leta 2010, ko je oblast prevzela vojski naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja.

Ne spreglejte