SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AU za vlado narodne enotnosti v Zimbabveju

4

termometer

Afriška unija je ob zaključku dvodnevnega vrha v egiptovskem Šarm el Šejku sprejela resolucijo, ki poziva k dialogu med političnimi silami in oblikovanju vlade narodne enotnosti v Zimbabveju.

Resolucija vsebuje tri točke - dialog med Mugabejevo stranko ZANU-PF in Gibanjem za demokratične spremembe (MDC) opozicijskega voditelja Morgana Tsvangiraija, oblikovanje vlade narodne enotnosti in podporo poskusom posredovanja Južnoafriške skupnosti za razvoj (SADC) v krizi v Zimbabveju. Vendar besedilo ne določa natančno, ali bi zimbabvejski opoziciji dodelili položaj predsednika ali premiera z izvršnimi pooblastili. AU želi Mugabeja in Tsvangiraija "spodbuditi k dialogu" AU je sklenila "spodbuditi predsednika Mugabeja in voditelja MDC Tsvangiraija k začetku dialoga z namenom pospeševanja miru in stabilnosti", je dejal predstavnik AU. Ob tem je sklenila tudi "podpreti poziv k oblikovanju vlade narodne enotnosti in posredovanje Južnoafriške skupnosti za razvoj", je še dodal predstavnik AU.

Drugi neimenovani predstavnik AU pa je povedal, da so voditelji držav na vrhu resolucijo sprejeli po več kot dveh urah razprave. Resolucija države in vse vpletene strani poziva, naj se vzdržijo kakršnekoli akcije, ki bi lahko imela negativen učinek, je pojasnil predstavnik AU, ki je spremljal razpravo.

Mugabe zavrnil oblikovanje koalicijske vlade po vzoru Kenije Mugabe, ki je zmagal v spornem petkovem drugem krogu predsedniških volitev in v nedeljo prisegel za že šesti mandat, je sicer danes zavrnil možnost oblikovanja koalicijske vlade po vzoru Kenije. Volitve so sprožile številne kritike, kot tudi pozive k namestitvi mirovnih sil v državo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin