Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
12.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 12.31

7 let, 12 mesecev

Asad: Na kocki je usoda države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sirska vojska vodi "ključno in junaško bitko", na kateri sloni "usoda te države in njenega naroda", je v objavljenemu govoru ob 67. obletnici vojske poudaril sirski predsednik Bašar al Asad.

Kot je še opozoril Bašar al Asad, je "med nami sovražnik", ki skuša s pomočjo "agentov" destabilizirati državo, ogroža varnost ljudi ter izčrpava sirsko gospodarstvo. Sovražniki so po besedah al Asada skušali Sirce oropati njihove pravice, da sami odločajo o svoji državi. "A bili so zaprepadeni, ko so videli, da se je ta ponosen narod zoperstavil njihovim načrtom in jih porazil," je dejal.

"Vojska ostaja hrbtenica te domovine" Kot je še nadaljeval v govoru, ki ga je objavila sirska državna tiskovna agencija Sana, so Sirci v vojni proti terorističnim tolpam v državi dokazali, "da premorejo železno voljo in oster um". "Vojska ostaja hrbtenica te domovine," je še poudaril predsednik.

Oblasti v Damasku ne priznavajo ljudske vstaje, ki je v Siriji izbruhnila marca lani. Kot še vedno vztrajajo, so opozicijski aktivisti in oboroženi uporniki v vrstah Svobodne sirske vojske v bistvu teroristi, ki jih plačujejo tuje sile, ki si želijo v Siriji zasejati kaos.

V Damasku prvič spopadi blizu krščanskih mestnih četrti V sirski prestolnici Damask so danes sicer prvič od začetka nemirov izbruhnili spopadi blizu dveh krčanskih predelov. Spopadi med sirsko vojsko in uporniki so potekali na obrobjih mestnih predelov Bab Tuma in Bab Šarki, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. Siloviti spopadi v Alepu se medtem nadaljujejo peti dan. Iz observatorija so sporočili, da so spopadli dosegli predele Damaska, do katerih uporniki doslej niso imeli dostopa in da je v spopadih umrl en vojak.

Bab Tuma in Baba Šarki sta tradicionalno krčanski četrti v starem mestnem jedru Damaska. Pred začetkom nemirov sta bili zelo priljubljeni destinaciji turistov, prav tako pa je bilo tam veliko hotelov. Obe četrti sta bili v preteklosti prizorišče protestnih shodov v podporo režimu predsednika al Asada.

Generalna skupščina Združenih narodov medtem načrtuje glasovanje o novem osnutku resolucije, s katero želi preprečiti uporabo kemičnega in biološkega orožja v Siriji. Obsodila bo tudi nasilje v 17 mesecev trajajočem nasilju v državi, so v torek sporočili iz ZN.

Pričakovati je močno podporo novega osnutka resolucije Glasovanje o resoluciji naj bi potekalo v četrtek. Predsedujoči Generalni skupščini Nasir Abdulaziz al Naser je v torek vodil razpravo o osnutku resolucije, preden se je na zahtevo arabskih držav odločil za sklic četrtkove seje. Nov osnutek resolucije je pripravila Savdska Arabija in pričakovati je, da bo dobil močno podporo v GS ZN. Vendar določila resolucije niso obvezujoča.

Kaj je zapisano v resoluciji? V resoluciji bi GS ZN zahteval od sirskih oblasti, da se vzdržijo uporabe, prenosa, proizvodnje in razvoja kakršnegakoli kemičnega, biološkega ali podobnega orožja. Obsodili bodo režim zaradi vse pogostejše uporabe težkega orožja v gosto poseljenih območjih in izrazili podporo politični tranziciji v državi.

GS ZN o osnutku resolucije razpravlja predvsem zato, ker Varnostni svet ZN ne zmore odločno nastopiti proti nasilju v Siriji. Nazadnje sta 19. julija Rusija in Kitajska dali veto na resolucijo o Siriji, ki jo je podprlo enajst od 15 članic Varnostnega sveta.

Proti prvi resoluciji glasovali Kitajska in Rusija Če bo GS ZN sprejel resolucijo, bo to druga resolucija, ki jo je sprejel o Siriji. Generalna skupščina je 19. februarja z 137 glasovi za in 12 proti že sprejela resolucijo, s katero je obsodila nasilje v Siriji. Med 12 državami, ki so glasovale proti, sta bili tudi Kitajska in Rusija.

Ne spreglejte