Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
11. 5. 2014,
18.51

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenci v tujini šport invalidov invalidski voziček

Nedelja, 11. 5. 2014, 18.51

1 leto, 11 mesecev

As košarke na vozičkih, ki nikakor ni "ubogi"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svojo izkušnjo s tujino, invalidnostjo in odnosom do te pri nas in čez mejo deli Milan Slapničar, Dolenjec, ki želi rušiti predsodke in tabuje o ljudeh na vozičku.

Milan Slapničar je košarkar. Slovenski reprezentant. Eden najboljših v izbrani vrsti košarkarjev na vozičku. Že pet sezon nastopa za italijanski Castelvecchio v prvoligaški druščini pri naših sosedih, nastopa tudi v regionalni ligi.

"V Italiji je manj tabujev kot pri nas. Več ljudi je, s tem več invalidov in tudi več vrst športa invalidov. Italijani so o invalidskem športu bolj ozaveščeni kot Slovenci, več podpore imajo pri posameznih športnih zvezah, precej tudi od države. Pri nas tega ni kaj veliko," pravi 25-letnik, doma iz dolenjske vasice Gaber.

Bliskovito od mravljincev do hromosti Na invalidskem vozičku je pristal bliskovito, v le 20 minutah. Pri 12 letih je nenadoma začutil bolečine in mravljince v nogah, zaradi vnetja hrbtenjače je postal hrom. A Milan gotovo ni človek, ki bi se smilil samemu sebi. Od nekdaj ni mogel biti pri miru, vse ga je zanimalo. V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik je našel novo, svojo pot. Profesor telesne vzgoje Niko Cankar ga je seznanil s košarko na vozičkih.

Čeprav se je ukvarjal tudi z drugimi športi, na primer sedečo odbojko, sta bila talent in potencial očitna. Danes je Slapničar eden najboljših košarkarjev slovenske reprezentance. Poleg Italije ima izkušnje tudi z igranjem v Bosni in Hercegovini. V klubu mu je velika opora soigralec Slobodan Banjac. Italijanščina morda ni Milanov največji zaveznik, a "dogovorim se vse, kar je treba".

"Nisem 'ubogi'!" Na sezono odigra okrog 40 tekem. V takšnem ritmu bi bilo treba voziček zamenjati na vsakih nekaj let. Na primer dve ali tri. A dober športni voziček stane od šest tisoč evrov naprej. "V Italiji se stvari lotevajo nekako bolj resno, pri nas dobiš skoraj polovico za voziček od zveze (Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, op. a.), nato pa je treba dodati kakšne tri tisočake," slovensko stvarnost predstavlja Slapničar, ki za silo lahko stopi na desno nogo, doma hodi z berglami in vozi prilagojen avtomobil.

Študent drugega letnika višje šole za turizem in gostinstvo je človek, ki v vsakem dogodku vztrajno išče pozitivne stvari. Šale stresa iz rokava, tudi na svoj račun. Želi rušiti predsodke in tabuje o invalidih. Obožuje dejavno preživljanje svojega časa, vseskozi je v gibanju, pravi, da je bil že kot otrok "živec", prezira pa pomilovanje invalidov: "Pravijo, da sem 'ubogi'. Nisem! Sedim, to je vse, v čemer sem drugačen od tebe. Pač ne morem iti po stopnicah, bom šel pa z dvigalom!"

Z novim selektorjem v napad na divizijo A Košarka na vozičkih velja za najbolj razvit šport invalidov. Z reprezentanco, v kateri Slapničar nastopa že sedem let z večinoma precej starejšimi soigralci, si želi napredovati razred višje, iz zdajšnje B v evropsko divizijo A. Morda mu bo to uspelo junija, ko bo prvenstvo na Češkem. Tja bo Slovence popeljal že novi selektor, 30-letni Gregor Vodenik.

Diplomant fakultete za šport se je v zadnjih sezonah kalil pri Slovanu, znanem po ustvarjanju igralcev, kjer je pomagal uveljavljenima trenerjema Gašperju Okornu in Miru Aliloviču. "Letos imamo lepo priložnost, da kaj napravimo," se nadeja Milan, brez katerega si slovenske reprezentance ni mogoče predstavljati.

Ne spreglejte