Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 12.13

8 let

Antisemitizem – večno prekletstvo Judov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav bi morda mislili, da novodobna družba nima predsodkov o Judih, ni tako. To dokazuje pokol pred judovsko šolo v Franciji in nedavni napad na rabina v Nemčiji.

Nedavni incident v nemški prestolnici služi kot dokaz, da se sovraštvo proti Judom v Evropi znova krepi. Takšno razmišljanje so podkrepili različni dogodki, ki kažejo na to, da se nestrpnost do Judov po drugi svetovni vojni znova vrača. Tako je na primer francoski državljan alžirskega rodu Mohamed Merah poskrbel za pravo ogorčenje, ko je marca letos streljal na judovsko šolo v Toulousu, pri tem pa ubil sedem ljudi, med njimi učitelja judovske šole in tri učence.

Za ogorčenje evropske javnosti, pri tem pa tudi vseh Judov, pa je poskrbel tudi nedavni napad na judovskega rabina, ki se je po berlinskih ulicah sprehajal s svojo šestletno hčerjo, ko je k njemu pristopil mladenič. Najprej ga je vprašal, ali je Jud, nato pa ga s še tremi prijatelji pretepel, ko mu je odgovoril pritrdilno. Mladeniči pa se niso ustavili pri tem, ampak so rabinu še grozili, da bodo ubili njegovo hčer. Čeprav lokalne oblasti storilcev še niso ujele, so ti povedali, da naj bi šlo za mlajše moške arabskega rodu.

Ogorčenje judovske skupnosti, ki je že napovedala ukrepanje

Nasilje nad rabinom pa so obsodili tako judovska skupnost v Nemčiji kot berlinski župan Klaus Wowereit in notranji minister Frank Henkel, ki sta napad označila za brutalno in strahopetno dejanje. Nekateri namigujejo, med njimi tudi rabin Walter Rothschild, da gre za vzpon novega antisemitskega gibanja. Rothschild je tako za nemški radio RBB priznal, da je bil tudi sam tarča napadov in groženj prek elektronske pošte, zaradi tega pa v javnosti ne nosi kipe, judovskega naglavnega pokrivala. Njegovemu mnenju pa se pridružuje tudi predsednik judovske skupnosti v Berlinu Gideon Joffe, ki je povedal, da so v zadnjem času zabeležili več verbalnih napadov na njihove pripadnike, zato bodo v prihodnosti zbirali podatke o vseh napadih na Jude.

Da pa njihove trditve niso iz trte izvite, dokazuje tudi raziskava organizacije Anti-Defamation League, v kateri je želela ugotoviti, kakšno mnenje o Judih imajo prebivalci desetih evropskih držav. Njihov cilj je bilo ugotoviti, koliko ljudi verjame v tipične stereotipe o Judih. Anketirancem so tako postavili pet vprašanj, med njimi so jih tudi vprašali, ali imajo Judje preveč vpliva v poslovnem svetu in ali Judje še vedno preveč govorijo o holokavstu. Rezultate letošnje raziskave so primerjali z rezultati raziskave izpred treh let in ugotovili, da se je antisemitizem najbolj okrepil na Madžarskem, v Veliki Britaniji in Španiji. Nastrojenost proti Judom pa je čutiti tudi v Franciji, kjer se je raven antisemitizma zvišala za štiri odstotke v primerjavi z raziskavo iz leta 2009.

Napadi na Jude tudi na Švedskem

Sovražnost proti Judom pa ni tuja niti liberalni Švedski. Nekateri Judje znajo povedati, da so tudi v takšni državi, ki velja za eno strpnejših v Evropi, Judje tarče napadov. Pred leti je namreč v Malmöju Jud, sicer lastnik trgovine, izkusil jezo državljanov na svoji koži. Mladeniči, ki še niso dopolnili 15 let, so vstopili v njegovo trgovino in ga verbalno zlorabljali, nanj in na njegovo stranko pa so se spravili tudi fizično. Župan mesta Ilmar Reepalu je po dogodku jasno povedal svoje stališče do Judov: "V našem mestu ni bilo napadov na Jude. Če želijo oditi v Izrael, nas to ne zadeva."

Kot je v nedavni izjavi za medije zapisal predsednik evropskega judovskega kongresa Moshe Kantor: "V Franciji življenje teče dalje, življenje judovske skupnosti pa nikoli več ne bo normalno. Umori v Franciji so povzročili strah med Judi, ki ga poglablja še vsak nadaljnji napad na pripadnike naše skupnosti." Pri tem je izpostavil dejstvo, da brez institucionalnih okvirjev, ki bi preprečili takšne napade, Judje nikoli ne bodo živeli sproščeno.

Ne spreglejte