Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2008,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 20. 7. 2008, 12.36

8 let

Ahmadinedžad pogajanja v Ženevi označil za "korak naprej"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je sobotne pogovore o iranskem jedrskem programu v Ženevi, na katerih je prvič sodeloval tudi predstavnik ZDA, označil za "korak naprej".

Najnovejši pogovori med Iranom in šesterico držav, ki se s Teheranom pogaja o spornem jedrskem programu, kljub prisotnosti ZDA niso prinesli konkretnih rezultatov.

Iran še vedno ni podal jasnega odgovora na najnovejšo pobudo šesterice Kot je po koncu srečanja z glavnim iranskim jedrskim pogajalcem Saedom Džalilijem v soboto povedal visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, Iran še vedno ni podal jasnega odgovora na najnovejšo ponudbo šesterice (Francija, Velika Britanija, Nemčija, Kitajska, Združene države in Rusija).

Med drugim bi bili deležni tudi tehnoloških, gospodarskih in političnih spodbud Po tej ponudbi bi Iran zamrznil sporni program bogatenja urana, za katerega na Zahodu menijo, da je namenjen izgradnji jedrskega orožja, svetovne sile pa v zameno ne bi sprejemale novih sankcij proti Iranu v okviru Varnostnega sveta ZN, islamska republika pa bi bila deležna tudi tehnoloških, gospodarskih in političnih spodbud.

Džalili je po srečanju tako kot Solana dejal, da so bili pogovori "konstruktivni in da napredujejo". Namignil pa je tudi, da bi utegnila pogajanja trajati kar nekaj časa. Diplomatsko pot je namreč primerjal s tkanjem perzijskih preprog, kjer delo v nekaterih primerih "napreduje po milimetrih".

Imani: Iran ne bo nikoli privolil v prekinitev bogatenja urana Solana je po srečanju izrazil pričakovanje, da bo Iran na ponudbo šesterice odgovoril v dveh tednih. Član iranske delegacije Kejvan Imani pa je že pred srečanjem poudaril, da Iran nikoli ne bo privolil v prekinitev bogatenja urana.

Ne spreglejte