Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2008,
16.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 16.02

8 let, 3 mesece

90. obletnica umora zadnjega ruskega carja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Več deset tisoč Rusov se je spomnilo 90. obletnice umora zadnjega ruskega carja in njegove družine.

Spominsko slovesnost so pripravili v Jekaterinburgu, kjer so v noči na 17. julij 1918, boljševiki ustrelili carja Nikolaja II., njegovo soprogo, njunih pet otrok in štiri zveste služabnike. Na slovesnosti vsaj 30.000 ljudi Spominske slovesnosti se je udeležilo od 30.000 do 50.000 ljudi. Mnogi so se odpravili na pot od cerkve, ki so jo zgradili na mestu, kjer je nekoč stala hiša, v kateri je boljševiški strelski vod v zgodnjih jutranjih urah 17. julija 1918 ustrelil cesarsko družino, do gozdnega območja, kjer so trupla pokopali. Danes na tem mestu stojijo cerkev in spomeniki.

Ruski car Nikolaj II. je odstopil med rusko revolucijo leta 1917, njega samega in njegove družinske člane pa so odpeljali v Jekaterinburg, 1500 kilometrov vzhodno od Moskve, kjer so jih zaprli v hišo in kasneje skupaj s služabniki ustrelili.

Ustreljeni so bili leta 2000 razglašeni za svetnike Ruska pravoslavna cerkev je ustreljene leta 2000 razglasila za svetnike. Posmrtni ostanki carja Nikolaja, carice Aleksander in treh hčera, Olge, Tatjane in Anastazije so bili v Jekaterinburgu vse do leta 1991, ko so jih izkopali, nato pa so jih leta 1998 ponovno pokopali v Sankt Peterburgu.

Rusija je v sredo sporočila, da so posmrtni ostanki, ki so jih julija lani našli v gozdu pri Jekaterinburgu, na podlagi analize DNK potrdili, da gre za carjeviča Alekseja in kneginjo Marijo, dva od cesarskih otrok. So pa ruski znanstveniki sporočili, da bo pred dokončno oceno potrebno opraviti še nadaljnje raziskave in da je potrebno primerjati vzorce DNK z najdenimi ostanki članov družine Romanov ter opraviti genetsko primerjavo s sledovi krvi carja Nikolaja, ki je ohranjena na njegovi srajci, ki jo je imel oblečeno ob neuspelem atentatu na Japonskem leta 1891 in jo hrani ruski Ermitaž.

"Umor carske družine predstavlja začetek krivic, ki pestijo Ruse" Ruski patriarh Aleksij je ob 90. obletnici umora zadnjega ruskega carja med drugim dejal, da je umor carske družine "predstavljal začetek krivic, katerih posledice so več desetletij vplivale na življenje ruskega naroda". Predsednik ruske dume Boris Grizlov pa je dejal, da bo potrebno še več desetletij, da bo ruska družba v celoti doumela obseg te tragedije.

Ne spreglejte