Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
15.42

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Natisni članek

Nemčija skrajna desnica protesti smrt

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 15.42

5 let, 7 mesecev

22-letnik umrl zaradi odpovedi srca, skrajna desnica načrtuje nove shode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Protesti skrajne desnice v Köthenu | Foto Reuters

Foto: Reuters

22-letni Nemec, ki je po prepiru z Afganistancema umrl v nemškem mestu Köthen, je umrl zaradi akutne odpovedi srca, ki je bila posledica že obstoječega zdravstvenega stanja, so sporočile nemške oblasti. Policija je začela preiskavo morebitnega sovražnega govora na nedeljskih protestih, medtem ko so novi shodi napovedani tudi za danes.

Ministrica za pravosodje v nemški zvezni deželi Saška-Anhalt Anne Marie Keding je poudarila, da 22-letnik ni umrl zaradi udarca v glavo. S tem je zavrnila poročanje nekaterih lokalnih medijev in trditve nekaterih uporabnikov družbenih omrežij.

Nekateri udeleženci protesta vzklikali nacistična gesla

Notranji minister v omenjeni zvezni deželi Holger Stahlknecht je sporočil, da je policija uvedla več preiskav govorov na nedeljskih protestih, da bi ugotovila, ali so morebiti vsebovali sovražni govor. Preiskovalci medtem preiskujejo tudi slogane, ki jih je vzklikala zbrana množica.

Skrajno desno gibanje Pro Chemnitz je po smrti omenjenega 22-letnika v nedeljo pozvalo k spominskemu pohodu v Köthenu, ki se ga je udeležilo okoli 2.500 ljudi. Med njimi so bili tudi belopolti moški, ki so vzklikali prirejena nacistična gesla.

Nekateri udeleženci shoda v organizaciji skrajno desnega gibanja Pro Chemnitz so po poročanju tujih medijev vzklikali prirejena nacistična gesla. | Foto: Reuters Nekateri udeleženci shoda v organizaciji skrajno desnega gibanja Pro Chemnitz so po poročanju tujih medijev vzklikali prirejena nacistična gesla. Foto: Reuters

Na spletu so zaokrožili tudi posnetki znanega desničarskega ekstremista Davida Köckerta, ki je protestnike nagovoril k "boju v vojni ras". "Želite biti ovce ali postati volkovi in jih raztrgati na koščke?" je Köckert ob bučnem aplavzu vprašal zbrano množico.

Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je za danes zvečer napovedala nove proteste, na katerih pa po napovedih ne nameravajo imeti političnih govorov.

Visoki komisar ZN svari pred stigmatizacijo beguncev v Evropi

Na nedeljske proteste v Köthenu se je odzval tudi visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi, ki je danes v Ženevi posvaril pred stigmatizacijo beguncev v Evropi. Izrazil je zaskrbljenost, da so nasilni incidenti, v katerih so vpleteni begunci in prosilci za azil, pogosto uporabljeni za "manipulacijo v politične namene".

Dejal je, da mora vsakdo, ki je zagrešil zločin, občutiti polno moč zakona, a obenem poudaril, da ni opravičila za stigmatizacijo "celotne skupnosti za dejanje ene osebe". To je namreč po njegovi oceni zelo nevarno.
nemška policija
Novice Nemška policija po smrti 22-letnika aretirala dva Afganistanca

Oblasti se bojijo, da bo smrt 22-letnika zaostrila razmere v državi

V soboto ponoči je med najmanj dvema Nemcema in dvema Afganistancema izbruhnil prepir, po katerem je omenjeni 22-letni Nemec umrl. Policija je v povezavi s primerom aretirala dva Afganistanca, trenutno sta v priporu zaradi suma povzročitve telesne poškodbe, ki naj bi pozneje povzročila smrt.

Oblasti se bojijo, da bi smrt 22-letnika dodatno zaostrila razmere v državi. Podoben incident se je namreč zgodil že 23. avgusta v Chemnitzu, ko je bil v prepiru do smrti zaboden Nemec kubanskega rodu.

Policija je v zvezi z umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Skrajna desnica je po umoru pripravila več protestov proti priseljencem, večkrat so se v Chemnitzu zbrali tudi njihovi nasprotniki.

Ne spreglejte