SiolNET. Novice Slovenija
7,87

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Župnik farane prosi, naj mu pomagajo plačati za obnovo cerkve #video

7,87

termometer

V Sloveniji ni prav nič nenavadno, da pri obnovi cerkve sodelujejo ljudje. Župniki prav radi pozovejo svoje župljane k darovanju denarnih prispevkov. Večkrat slišimo: darujte po svojih zmožnostih. Kaj pa, če gre za točno določen, visok znesek? 

Za 500 evrov naj bi menda vaščane Šmartnega pri Cerkljah na Gorenjskem prosil župnik. Denar bi šel za obnovo cerkve svetega Martina. Cerkev naj bi postala kulturni spomenik občinskega pomena, ima tudi zgodovinsko vrednost, a 500 evrov je precej velik prispevek. Novinarka Planeta Anja Markovič se je odpravila v vas in pri domačinih preverila, kaj drži in kaj ne. 

Za obnovo zmanjkalo 40 tisoč evrov

V vasi Šmartno se je ekipa Planeta srečala z Antonom Preložnikom in Štefanom Pavcem. Pokazala sta, kaj so do zdaj obnovili. Gradbene odre so umaknili pred mesecem dni, dela so končana, a ne poplačana. Denar je za zdaj založil izvajalec. Za obnovo je zmanjkalo dobrih 40 tisoč evrov, zato tudi poziv župnika k prostovoljnim prispevkom. Župnik iz Cerkelj tokrat pred kamero ni želel.

Vaščanom Šmartnega, Glinj in Poženika je v nabiralnik romal tale zapis. 

123

V treh vaseh, kjer se pobirajo prostovoljne donacije, živi 490 ljudi, v njej je 145 gospodinjstev. Glede na to, da naj bi zbrali približno 40 tisoč evrov, to na gospodinjstvo povprečno znese 350 evrov. 

Dvajset tisočakov je prispevala tudi občina

"Verjetno je pušica pri maši premalo polna in je potem potrebno, da župnik zaprosi določene farane, tudi tam živeče. Ni treba, da je veren, običajno več dobiš od tistega, ki ni veren," pravi Franc Čebulj, župan Občine Cerklje na Gorenjskem. 

13

Občina je za zdaj za obnovo prispevala slabih 20 tisoč evrov. In kot še pove župan, bo cerkev svetega Martina junija razglašena za kulturni spomenik občinskega pomena. To pa je osnova za finančna sredstva, ki jih za nadaljnjo obnovo lahko pridobijo tudi od ministrstva za kulturo. 

Komentarji

63

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • uporabnik51 / 14.05.2019. ob 20:35 +14 - 6

  Astrolog, tukaj pa nimaš čisto prav. Sam ne hodim v cerkev, toda cerkve so kulturni spomeniki, ki jih Cerkev samo upravlja, namenjeni pa so splošni ljudski uporabi. Cerkev jih sicer lahko pomaga vzdrževati s svojim premoženjem, sicer pa so zanje pristojni verniki oziroma država v njihovem imenu.

  +14 - 6
 • max-62 / 15.05.2019. ob 10:54 +6 0

  Nekaj je pa res, če Cerkev-nadškofija zahteva denar za zemljišče na katerem stoji planinska koča, ob vsem materialnem bogastvu, ki ga premore, naj tudi cerkve obnavlja iz lastnih sredstev, samo dokler bodo obstajali naivni ljudje, ki si z "darovi kupujejo nebesa", ki žal ne obstajajo, saj kot tako kot jih prikazuje Cerkev ne, bo pač duhovščina molzla uboge farane do onemoglosti.

  +6 0
 • frajgajst / 15.05.2019. ob 09:32 +9 - 3

  brez veze vse skupaj z določenimi komentarji vred..!!! RKC nima prav nobene veze več z Jezusovim naukom..magoče samo to da ga zlorablja..!! Jezus ni nikdar odobraval takšne templje..še več bil je proti temu, kot tudi proti farizejem, kar so današnji predstavniki rkc-ja..!! torej rkc in njen način dela nima prav nobene veze z jeusovim naukom in je ena navadna podjetniška zloraba ideje velikega misleca in človekoljuba..!!

  +9 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin