Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
26. 9. 2014,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenj Gradec

Petek, 26. 9. 2014, 13.22

8 let

Župan Slovenj Gradca Andrej Čas: Cenen populizem je grobo podcenjevanje volivcev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aktualni slovenjegraški župan Andrej Čas kot osrednji del volilnega programa izpostavlja projekte in ukrepe za izboljšanje podjetniškega okolja, s čimer računa na odprtje novih delovnih mest.

Za prihodnost občine se mu zdi bistvenega pomena to, da se na račun podeželja ne privilegira mesta in obratno. "Program je uravnotežen, realen, razvojno naravnan in kot takšen privlačen za najširši krog občank in občanov. Želim jih prepričati z argumenti, za katere sem trdno prepričan, da so na moji strani. Cenen populizem, kakršnemu smo pogosto priča v kampanjah, je po mojem mnenju grobo podcenjevanje inteligence volivcev in volivk. Če se ljudje ravnajo racionalno pri veliki večini vsakodnevnih opravil, ne vidim nobenega razloga, da se ne bi tako vedli tudi 5. oktobra," pojasnjuje Čas.

Poleg podjetništva Čas izpostavlja še področja športno-turistične infrastrukture, prostorskega načrtovanja, samooskrbe in razvoja infrastrukture na podeželju. "Moja glavna prednost pred edinim protikandidatom je v tem, da raje manj obljubljam, a tisto dejansko tudi izpeljem. Projekti, ki jih načrtujem, so stvarni, upravičeni in tudi izvedljivi, ker so vsebinsko zasnovani tako, da bo zanje mogoče pridobivati evropska sredstva po novih pravilih črpanja," poudarja Čas.

S Koroškim razvojnim pospeševalnikom želi mlade zadržati doma Zatrjuje, da bo na območju ene od degradiranih mestnih con vzpostavil proizvodni inkubator ter povezal in vsebinsko nadgradil obstoječe podporno okolje za podjetnike v t. i. KORP (Koroški razvojni pospeševalnik). Njegov glavni namen je dati perspektivo mladim in jih tako zadržati v domačem okolju, ponuditi pa jim želi tudi ustrezno mentorstvo na njihovi poslovni poti. Hkrati bo mesto z urbano prenovo dobilo dodatne zelene površine in urejena nabrežja rek, z evropskim denarjem pa bodo posodobili tudi stanovanjske soseske.

Prenova vaških jeder Županski kandidat se bo še intenzivneje lotil promocije in podpore vseh oblik socialnega podjetništva, kar bo še posebej zanimivo za mlade in preostale ranljive družbene skupine. "Vsi o tem veliko govorijo, sam pa nameravam na tem področju tudi kaj storiti. Občina bo odigrala povezovalno vlogo med vsemi lokalnimi akterji, ki se tako ali drugače ukvarjajo s socialnim podjetništvom, in poskrbela za ustrezen pretok informacij. Poleg tega bomo pomagali pri prijavljanju na evropske razpise za sofinanciranje projektov socialnega podjetništva, v prihodnji evropski finančni perspektivi bo možnosti za to kar nekaj, le izkoristiti jih je treba," napoveduje aktualni župan Slovenj Gradca, ki je pred dvema letoma na nadomestnih volitvah zamenjal Matjaža Zanoškarja.

Drug pomemben projektni sklop njegova programa zajema prenovo vaških jeder in cestno-komunalne infrastrukture podeželja. Z evropskimi sredstvi načrtuje investicije za ureditev kanalizacije in vodovodov ter prenovo cest v kombinaciji z gradnjo varnih šolskih pešpoti in kolesarskih stez.

V Šmiklavžu bo zrasel turistični doživljajski park V Časovem programu niso zaobšli niti razvoja turističnih destinacij zahodnega Pohorja in Mislinjske doline. Prek evropskih sredstev in javno-zasebnega partnerstva bodo potekali obnova in razširitev mladinskega počitniškega doma pod Malo Kopo, širitev športno turističnega parka v mestu, povezava s ponudbo športnega letališča ter gradnja turističnega doživljajskega parka v Šmiklavžu. Del šmiklavškega projekta, ki zajema gradnjo vodnega parka, se bo financiral iz evropskih sredstev, nastanitvene kapacitete in preostala infrastruktura pa prek javno-zasebnega partnerstva.

Čas priložnosti za nova delovna mesta vidi tudi v prenovi daljinskega ogrevanja s prehodom na lesno biomaso, v optimizaciji izvajanja javnih služb zbiranja in odvoza odpadkov s povezovanjem v regiji in v širitvi dejavnosti komunalnega podjetja.

Očitek, da občina nima strategije, Čas ostro zavrača. "Pred kratkim smo na resorni ministrstvi poslali osnutek občinskega prostorskega načrta. Dokument smo pripravljali več let, v zadnjih dveh letih pa nam ga je uspelo z intenzivnejšim delom tudi končati. Skupaj z raznimi strokovnimi podlagami je tako zbrana dokumentacija odlična osnova za oblikovanje dolgoročnejših izvedbenih strategij. Prva izmed teh, ki bo tudi nujni predpogoj za črpanje evropskih sredstev z naslova Celostne teritorialne naložbe, je trajnostna urbana strategija, ki jo že pripravljamo in bo kmalu pripravljena za implementacijo v praksi," pojasnjuje županski kandidat. Na prag nove evropske finančne perspektive tako edina mestna koroška občina stopa pripravljena, s skrbno načrtovanimi projekti, ki so prilagojeni operativnim programom za črpanje evropskih skladov v programu 2014–2020.

Ne spreglejte