Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 9.31

8 let

Žnidaršič in Rezman izstopila iz poslanske skupine DeSUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dosedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič in poslanec Vili Rezman sta izstopila iz poslanske skupine DeSUS.

Odslej bosta delovala kot samostojna poslanca in bosta podpirala uresničevanje koalicijskega sporazuma, sta povedala na novinarski konferenci. Žnidaršič je ob tem pojasnil, da ostaja član DeSUS. Žnidaršič je prepričan, da bi najbrž zlahka vstopil v kakšno parlamentarno stranko, vendar o tem ne razmišlja, še zlasti ne v naslednjem času. Kot pravi, mora najprej urediti dokumentacijo in pisarno. "Potem pa bom videl, kako naprej," je dejal. Ob tem je dodal, da ostaja možnost, da ostane neodvisni poslanec dalj časa ali celo cel mandat. "Nikamor ne bi odšel brezpogojno" To je po njegovih odvisno od tega, kakšen bi bil odnos stranke, ki bi predlagala sodelovanje oz. kako bi se kakšna stranka odzvala, če bi sam predlagal sodelovanje. "Tega ni mogoče vedeti vnaprej," je pojasnil in poudaril, da ne bi nikamor odšel brezpogojno in brez dogovora, kaj bi pomenila njegova morebitna priključitev.

Glede petkovega vrha koalicije je Žnidaršič pojasnil, da sta z Rezmanom vabilo dobila v ponedeljek, ko koalicija še ni vedela za njuna izstopa. "Jasno je, da bova morala preveriti, ali vabilo še vedno velja. Če velja, se bova udeležila sestanka, če ne, bo treba počakati na kakšno drugo vabilo ali drugi čas," je še dejal.

Žnidaršič se bo umaknil iz komisij, če bo "posredovana taka zahteva" O delovnih telesih je Žnidaršič povedal, da ima vsak poslanec pravico sodelovati v treh delovnih telesih. Skušal bo ohraniti mesto v odboru za delo in odboru za zunanjo politiko, glede članstva v komisijah pa pravi, da se bo umaknil iz njih, če bo posredovana taka zahteva. Upa pa, da bo DZ upošteval prakso, da dobi članstvo v tistih odborih in komisijah, ki jih bo sam izbral.

Žnidaršič se je glede neizglasovanja novele zakona o poslancih, ki je predvidevala nezdružljivost funkcij v DZ in občinah, vprašal, ali bo predsednik DeSUS Karl Erjavec tudi od poslancev DeSUS, ki niso podprli te novele, prav tako zahteval, da jim poslanska skupina odpove gostoljubje, kot je storil pri Rezmanu, ki ni podprl Henrika Gjerkeša za ministra za lokalno samoupravo. Žnidaršič glede nezdružljivosti funkcij tudi meni, da bi morala koalicija po čim krajšem postopku pripraviti novo rešitev in jo sprejeti v DZ.

Na vprašanje, ali bo na naslednjih volitvah kandidiral za DeSUS, je dosedanji vodja poslanske skupine odgovoril, da za njegovo kandidaturo na lokalni ravni ne bi bilo ovir. Opozoril pa je, da kandidature potrjuje svet stranke, ki je, tako Žnidaršič, "slepo potrjeval vse odločitve predsednika stranke Erjavca". Kot meni, ne bo mogel kandidirati noben kandidat, ki ne bo imel podpore Erjavca.

"Zapuščam zarotniško skupino" "To ne pomeni, da sem se odpovedal političnem delovanju. Če me bo kdorkoli pozval, da pomagam k dobrim rešitvam v tej državi, se bom zagotovo potrudil," je napovedal. Kot je spomnil Rezman, je že pred časom pojasnil, da bo sodeloval v poslanski skupini DeSUS, dokler jo bo vodil Žnidaršič. Po njegovi oceni mu v tej poslanski skupini ne more biti vodja nihče drug. "V tej poslanski skupini ni bilo sproščenega razmišljanja, bilo pa je precej preganjanja, dvoličnosti in celo zarotniškega načina dela," je zatrdil in dodal, da sedaj "zapušča zarotniško skupino".

Rezman je zatrdil, da ne bo vstopil v nobeno stranko, saj lahko funkcionira tudi kot neodvisni poslanec. "Možnost pa je, da bi lahko pri zagotavljanju skupnih interesov oz. programa bolj sodeloval s kakšno od poslanskih skupin," je dodal. Ob tem je poudaril, da bosta z Žnidaršičem do nadaljnjega nepovezana poslanca in da bosta zvesta programskim izhodiščem in s tem tudi koalicijskemu sporazumu. "Ne izključujeva sodelovanje s komerkoli," je pojasnil. Kot je dodal, se da koalicijski sporazum uresničiti samo, če ga bo koalicija izvajala. Po njegovih besedah lahko skupaj z Žnidaršičem pri tem sodelujeta.

"V petek je prva priložnost na vrhu koalicije" Njuna pot, je nadaljeval Rezman, je odvisna tudi od tega, kakšno ambicijo za sodelovanje z njima bodo pokazale koalicijske stranke. "V petek je prva priložnost na vrhu koalicije," je povedal. Kot še meni, bodo na tem vrhu spregovorili tudi o tem, ali koalicija vidi mesto za njuno sodelovanje ali ne.

Če se bo koalicija zavezala uresničevanju koalicijskega sporazuma, lahko skupaj z Žnidaršičem v veliki meri sodelujeta pri tem, je prepričan Rezman, ki meni, da si bosta z Žnidaršičem tudi smela "privoščiti kakšen lasten razmislek".

"Za koalicijo je ključen odbor za finance" Glede delovnih teles je Rezman poudaril, da je za koalicijo ključen odbor za finance, kjer ima koalicija le eno mesto več kot opozicija. Dodal je, da se bo morala koalicija odločiti, ali je delo v tem odboru opravil dobro in korektno. O odboru za gospodarstvo, čigar predsednik je, pa je poslanec dodal, je doslej za vodenje tega odbora prejemal pozitivne ocene. Prepričan je, da vodenje tega odbora ne bo prevzel drug poslanec DeSUS, "saj je očitno, da se je poslanska skupina zmanjšala, zato ima manj pravic in pristojnosti".

Gantar: Razmerje med koalicijo in opozicijo ostaja nespremenjeno Predsednik DZ Pavel Gantar je medtem dejal, da se z izstopom Žnidaršiča in Rezmana iz poslanske skupine DeSUS z vidika razmerja med koalicijo in opozicijo ni nič spremenilo, saj sta ob napovedala, da ostajata v koaliciji. Gantar je v izjavi za medije pred sejo kolegija povedal, da so formalno v koaliciji stranke. "Če pa sta pripravljena biti v koaliciji, bo verjetno formalno sledilo povabilo predsednika vlade in največje koalicijske stranke Boruta Pahorja, da podpišeta koalicijsko pogodbo," je dejal in dodal, da bo verjetno o tem tekla beseda tudi na vrhu koalicije v petek.

"Preneha jima članstvo v odborih in komisijah" Kar zadeva članstvo v odborih in komisijah DZ, pa je predsednik DZ pojasnil, da jima z izstopom iz poslanske skupine avtomatično preneha funkcija članov in tudi predsednikov oz. podpredsednikov odborov, v katerih sodelujeta. PS DeSUS, je nadaljeval, bo morala sedaj sporočiti, ali za ta mesta predlaga nova imena ali pa predlaga kakšno drugo rešitev.

Gantar pričakuje, da bosta - ker ostajata v koaliciji - dobila ustrezna mesta in položaje predsednika oz. podpredsednika v nekaterih delovnih telesih DZ. Na vprašanje, ali je Rezman kot samostojni poslanec lahko predsednik odbora za gospodarstvo, je Gantar odgovoril, da so samostojni poslanci, če so člani koalicije in če takšno mesto ne pripada kakšni poslanski skupini, načeloma lahko predsedniki odborov. Vendar je o tem danes prezgodaj govoriti, je pojasnil.

Kot je pojasnil predsednik DZ, na današnji kolegij ni prišel noben predstavnik DeSUS. "Pričakujem, da se bo pet poslancev sestalo in izbralo novega vodjo in to čim prej sporočilo predsedniku DZ," je dejal.

"Poslanec z največjo človeško, etično in politično integriteto" Gantar se je na koncu zahvalil Žnidaršiču za korektno sodelovanje v kolegiju. Predsednik DZ obžaluje, da je prišlo do njegovega izstopa iz poslanske skupine, "ker je poslanska skupina z njim mogoče izgubila poslanca z največjo človeško, etično in politično integriteto". Podobno po njegovih besedah velja tudi za Rezmana, ki je, tako predsednik DZ, nadvse korektno vodil odbor za gospodarstvo. Gantar tudi upa, da bosta oba poslanca dobila ustrezno mesto in status v DZ.

Ne spreglejte