SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki ozdravili slepe miši

3

termometer

Ameriški znanstveniki so slepim mišim omogočili, da so znova spregledale. To jim je uspelo s pomočjo kemikalije, s katero so njihove oči ponovno postale občutljive na svetlobo.

Rezultati raziskave, objavljene v znanstveni reviji Neuron, vlivajo novo upanje ljudem, ki trpijo za najbolj pogostimi oblikami slepote. Kemikalija, ki so jo vbrizgali slepim mišim, se imenuje AAQ in deluje tako, da celice v očesni mrežnici naredi občutljive na svetlobo, je povedal vodja raziskovalne skupine Richard Kramer, profesor molekularne in celične biologije na kalifornijski univerzi Berkeley.

Brez operacije Metoda je začasna in ne zahteva operacije ter odpira pot k ozdravitvi vida, ki ne zajema vsaditve mikročipov ali transplantacije matičnih celic, dveh metod, ki ju še preverjajo. "Prednost te metode je, da vključuje samo preprosto kemikalijo, kar pomeni, da bi lahko pacienti spreminjali odmerek, kemikalijo uporabljali vzporedno z drugimi načini zdravljenja ali prenehali z zdravljenjem, če ne bi bili zadovoljni z rezultati," je dejal Kramer. Ko pa bi razvili izboljšane kemikalije, bi lahko te ponudili pacientom. "Tega ne moreš storiti, potem ko kirurško vsadiš čip ali genetsko spremeniš osebo," je dodal Kramer.

Ni znano, v kolikšni meri se je zdravljenim mišim izboljšal vid, vendar so raziskovalci potrdili učinek kemikalije, saj so se mišim pri močnejši svetlobi skrčile zenice in so se svetlobi umikale.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin