Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2019,
18.38

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2019, 18.38

4 leta, 10 mesecev

Znanstvenika slovenskih korenin, ki sta pripomogla k prepoznavnosti Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Inženirska akademija Slovenije (IAS) je danes na Brdu pri Kranju podelila listine novoizvoljenim članom, in sicer 10 slovenskim in 11 tujim strokovnjakom. Med prejemniki sta tudi Nobelov nagrajenec za fiziko škotsko-slovenskih korenin Duncan Haldane in ameriški astronavt, častnik ter fizik slovenskega rodu Ronald Šega.

Friderik Pregl je v Sloveniji dolga leta veljal za edinega pravega nobelovca - Nobelovo nagrado za kemijo je prejel leta 1923. Leta 2007 pa je soprejemnica Nobelove nagrade za mir postala tudi slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Pa ste vedeli, da imamo Slovenci tudi Nobelovega nagrajenca za fiziko? Leta 2016 jo je dobil profesor fizike slovenskih korenin Duncan Haldane, ki je letos marca postal slovenski državljan. Čeprav živi in deluje v tujini, s svojim delom nedvomno pripomore h krepitvi prepoznavnosti Slovenije v svetu. "Slovenijo sem imel vedno v srcu, moja mati je bila zavedna Slovenka in nam je dajala občutek, da smo tudi mi Slovenci," je ob podelitvi nagrade pri predsedniku države dejal Haldane.

Zasluge za prepoznavnost Slovenije pa ima tudi ameriški Slovenec astronavt Ronald Šega. Oba zavedna in ponosna potomca slovenskih staršev je danes za njune dosežke na področju znanosti nagradil tudi predsednik republike Borut Pahor

Borut Pahor, Duncan Haldane, Ronald Šega | Foto: STA , Foto: STA ,

Zamisel, da bi uglednemu znanstveniku podarili slovensko državljanstvo, se je utrnila med lanskoletnim obiskom Haldana pri Pahorju. Vlogo je uradno podal Institut Jožef Stefan. Slovensko državljanstvo je pridobil z izredno naturalizacijo. Čeprav ta predvideva enoletno dobo življenja v Sloveniji, jo lahko izjemoma pridobi oseba, ki izjemno pripomore k razvoju, mednarodnemu ugledu in prepoznavnosti Slovenije. 

Poseben zakon, ki so ga sprejeli zaradi košarkarja Randolpha

A vendar, če košarkar Anthony Randolph leta 2017 ne bi mogel obleči slovenskega dresa, bi tudi Haldane težko uradno postal Slovenec. Zaradi Randolpha so namreč sprejeli zakonsko novelo, ki pod posebnimi pogoji dovoljuje, da pridobiš slovensko državljanstvo, čeprav nisi nikoli prebival v Sloveniji.

Biatlonec Jakov Fak, rokometaš Sergej Rutenka, atletinja Britta Bilač, Merlene Ottey, režiserka Ivana Djilas, igralec in glasbenik Rade Šerbedžija - to je le nekaj imen oseb, ki so po tem postopku pridobile slovensko državljanstvo, a še po starem zakonu. 
Ne spreglejte