Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
17.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Čista lopata

Torek, 28. 5. 2013, 17.10

5 let, 6 mesecev

Zidarju izročili sodbo v zadevi Čista lopata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pooblaščeni vročevalec je nekdanjemu prvemu možu gradbenega velikana SCT Ivanu Zidarju izročil sodbo v zadevi Čista lopata.

Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je pojasnil, da se Zidarja tako lahko pozove na prestajanje zaporne kazni. Če se bo to zgodilo, bo kot zagovornik prosil za odlog prestajanja kazni.

Zidar več kot 15 dni ni želel prevzeti sodbe, ki mu jo je sodišče poslalo po pošti. Iz tega razloga mu jo je danes izročil posebni pooblaščeni vročevalec, je še poročala TV Slovenija.

Penko: Sodba je s tem postala izvršljiva Penko je ob tem pojasnil, da je sodba s tem postala izvršljiva in sodišče lahko tako Zidarja pozove na prestajanje zaporne kazni. V primeru, da se bo to zgodilo, je Penko napovedal, da bo iz zdravstvenih razlogov vložil prošnjo za odlog prestajanja kazni.

Zidar je skupaj z ostalimi obsojenimi v zadevi Čista lopata zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni z delom v splošno korist. Sodišče o tem še ni odločilo, a ena od obsojenih, nekdanja direktorica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak, kazen že prestaja v ženskem zaporu na Igu.

Sodbo so poleg Tovšakove izročili že tudi Farčniku in Žibertu Sodbo so poleg Tovšakove izročili že tudi Borutu Farčniku in Tomažu Žibertu ter tudi njiju že pozvali na prestajanje zaporne kazni, ljubljansko okrožno sodišče pa danes še ni imelo podatkov, če je bila sodba izročena že tudi tretjemu vidnemu obsojenemu v primeru Čista Lopata, nekdanjemu prvemu možu ajdovskega Primorja Dušanu Črnigoju, in Srečku Gabriču ter Ivanu Demšarju.

Tovšakova, Zidar in Črnigoj so bili zaradi podkupovanja na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obsojeni na 14 mesecev zaporne kazni. Žiberta je sodišče obsodilo na dve leti in šest mesecev zapora, Farčnika in Gabriča na deset mesecev zaporne kazni, Demšarja pa na 14 mesecev zapora.

Minister za pravosodje Senko Pličanič je ob robu novinarske konference na temo pregleda poslovanja sodišč v primeru Hilde Tovšak dejal, da ne ve, zakaj sodbe nekaterim toliko časa niso vročene. Kot pravi, je zakonodaja dobra, ampak se slabo izvaja. O novostih na tem področju v okviru zakonodajnih sprememb, ki jih bo vlada kmalu poslala v državni zbor, zato niso razmišljali.

Ne spreglejte