SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žerjav: Predlog za novega mandatarja smiseln le, ko za njim stoji resna večina v DZ

3

termometer

Čas bi bil, da se premier Janez Janša oglasi in pove, kako vidi politične razmere ter kaj namerava storiti, je danes pred vladnim kolegijem ocenil minister Radovan Žerjav.

Vsaka rešitev, ki niso predčasne volitve, je po njegovem modra. Mandatar, predlagan ob konstruktivni nezaupnici, pa je smiseln le, opozarja, ko za njim stoji resna večina v DZ. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Žerjav ter notranji minister Vinko Gorenak sta pred vladnim kolegijem, na katerem so ministri pripravljali dnevni red za sejo vlade, zatrdila, da vlada klub zaostrenim razmeram dela normalno.

Janša naj bi se na aktualna dogajanja predvidoma odzval v začetku tega tedna Iz kabineta predsednika vlade so minuli teden sporočili, da se bo Janša na aktualna dnevnopolitična dogajanja predvidoma odzval v začetku tega tedna ob vložitvi pritožbe zoper Komisijo za preprečevanje korupcije na upravno sodišče. Po nekaterih informacijah je malo verjetno, da bi to storil danes. Vlada se bo sicer v prihodnjih dneh mudila na delovnem obisku v Notranjsko-kraški regiji.

Zanika, da bi do njega že kdo pristopil s predlogom za tehničnega mandatarja Žerjav je pred kolegijem dejal, da obžaluje, da ni nobenih potez, ki bi razbremenile politični položaj. Po njegovih ocenah bi bilo v tem trenutku najboljše, da v tej sestavi koalicije najdejo drugega mandatarja, kot drugo možnost pa navaja tehničnega mandatarja, čeprav bo to po njegovih ocenah zelo težko. V tem primeru potrebujejo, kot pravi, nekoga, o katerem bi se morala poenotiti "resna večina" v DZ in bi bil sprejemljiv tudi za ljudi. Ob tem pa zanika, da bi do njega že kdo pristopil s predlogom za tehničnega mandatarja.

Žerjav: Čas je, da predsednik vlade pove, kaj namerava narediti Po Žerjavovem mnenju je čas, da predsednik vlade pove, kaj namerava narediti. Janševa SDS je sicer že povedala, da so na potezi druge koalicijske partnerice, ki naj, če so nezadovoljne s predsednikom vlade, vložijo konstruktivno nezaupnico v DZ. Vendar Žerjav ob tem opozarja, da je konstruktivna nezaupnica "z desetimi poslanskimi podpisi in nekim imenom za mandatarja brez veze". "Škoda je izpostavljati nekoga, ki v DZ ne bo prejel 46 glasov. Tak mandatar je smiseln, ko za njim stoji resna večina v DZ," je poudaril. So se pa, pravi, v SLS o tem pripravljeni pogovarjati.

SLS se po zadnjih javnomnenjskih raziskavah vzpenja SLS se sicer po zadnjih javnomnenjskih raziskavah vzpenja, vendar Žerjav ob tem zatrjuje, da si glede odhoda iz politike ne bo premislil in bo z marčevskim kongresom vajeti stranke prepustil nekomu drugemu. Dejal je, da se ne obrača po javnomnenjskih raziskavah. "Čeprav je to velik kompliment in mi je v čast, ampak odločil sem se tako, kot sem se in ne mislim spreminjati odločitve," je jasen Žerjav. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti vlado, pa je odvrnil z vprašanjem: "Imate kakšno bolj resno vprašanje?"

Notranji minister Gorenak pa ne želi ocenjevati, kako se bodo razpletle politične razmere. Kot je dejal, ima toliko dela, da se s tem vprašanjem ne ukvarja, po njegovem mnenju pa je SDS "svoje povedal dan po objavi poročila protikorupcijske komisije".

V prihodnjih dneh utegneta sicer v skladu z napovedjo odstopiti ministra DL - v torek se namreč izteče rok, do katerega DL od predsednika vlade pričakuje ali odstop ali vložitev zaupnice v DZ, sicer bo DL zapustila koalicijo. Sledil bo verjetno DeSUS, če se nič ne spremeni, pa v začetku marca po seji DZ tudi SLS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin