Zemljanke za vzpenjajoči se doživljajski turizem (VIDEO)

Čez nekaj tednov se s takšnim ali drugačnim vremenom začnejo počitnice in dopusti.V Prlekiji so se spomnili precej drugačnega načina, kako v ta manj obiskan konec privabiti turiste.

Tam boste lahko v kratkem namreč preizkusili zemljanke, takšne v krakšnih so pred tisoč leti prebivali naši slovanski predniki.

V Sloveniji je sicer vedno bolj priljubljen doživljajski turizem oziroma t.i. glamping. "V bistvu gre za skovanko glamuroznega kampiranja, kot neka dodana vrednost, kar pomeni, da nisi ravno v šotoru na trdih tleh,"pravi Ivan Kuhar, projektni vodja pri Centru Duo v Veržeju.

Tam so so omislili tovrstno kampiranje, kjer so postavili pet zemljank. "Gre za stavbe oz. prebivališča prvih Slovanov, ki so se naseljevali v Pomurju," je še povedal Kuhar.

Prve zemljanke so bile narejene iz drobnih lesenih kolov, prepletena s slamo ali trstiko. Pod od slame do strehe pa je dolga. Kot pravi Anton Grohar, slamokrovec iz Sovjaka. "Najprej je potrebno rž ročno požeti, potem posušiti, uskladiščiti in omlatiti zrnje ter počesati na posebne grablje.

Za pokritje strehe z rženo slamo bodo potrebovaliokrog 800 kilogramov slame, brez sodobne tehnologije in inovacij pa tudi pri tem opravilu ni šlo, saj s tem zagotavljajo trajnost, še poudarja slamokrovec Anton Grohar.

Sicer pa bo v prvih zemljankah mogoče prvič prespati pozno poleti.

[video: 40388 / ]

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano