Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2008,
15.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 15.12

6 let, 6 mesecev

Zaradi prilagajanja vinjetam motena pretočnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sklopu prilagoditve prometne signalizacije in ostale prometne ureditve na cestninskih postajah vinjetnemu sistemu cestninjenja s 1. julijem letos so izvajalci pred dnevi že začeli z deli.

Dela bodo v določenem obsegu do konca meseca vplivala tudi na pretočnost posameznih cestninskih postaj, pojasnjujejo v Družbi za avtoceste v RS (Dars). Kot pravijo v Darsu, so dela na cestninskih postajah nujna, da bi lahko uporabniki avtocest čez manj kot dva tedna cestninske postaje prevozili sicer ob omejeni hitrosti 40 kilometrov na uro, vendar pa v prostem prometnem toku, brez ustavljanja. V prvi fazi začasna prometna preureditev Prva faza prilagoditve cestninskih postaj, ki bo trajala do 30. junija, sicer ne predvideva gradbenih ukrepov, temveč zgolj začasne prometne preureditve s prometno signalizacijo in opremo, talne označbe ... K načrtovanju druge faze bo Dars pristopil po 1. juliju.

Vozila nad 3,5 tone bodo še naprej plačevala na klasičen način Po uvedbi vinjetnega sistema cestninjenja zapornic ne bo na glavnih/sredinskih prometnih pasovih, ki bodo namenjeni t.i. vinjetnim vozilom. Vsa vozila nad 3,5 tone bodo cestnino do uvedbe elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku s satelitsko tehnologijo - po akcijskem načrtu vlade je ta način cestninjenja predviden v drugi polovici leta 2009 - cestnino plačevala na obstoječi, t.i. klasičen način (gotovina, Darsova kartica Transporter, kreditno/plačilne kartice).

V nočnem času izvajalec trenutno ne izvaja del. V začetku projekta prve faze prilagoditve cestninskih postaj vinjetnemu sistemu je izvajalec opravljal dela tudi v nočnem času, a je prišlo zaradi slabe vidljivosti do netočnosti izvedbe. Prav tako obstaja v nočnem času velika nevarnost naletov oz. ostalih nevarnih prometnih razmer.

V Darsu sicer zatrjujejo, da bodo kljub temu zadnje dni pred uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja delali tudi ponoči, ker bodo potrebne preusmeritve prometa in odkrivanje nove vertikalne signalizacije ter brisanje oz. odstranjevanje stare signalizacije.

Rok prilagoditve cestninskih postaj je 30. junij Pogodbeni rok prilagoditve cestninskih postaj je 30. junij, kar pomeni, da mora izvajalec dela opravljati pospešeno, pri čemer je izvedba nekaterih del odvisna tudi od vremena.

Ob povečanem prometu je pričakovati občasne zastoje v prometu na vseh cestninskih postajah, kjer potekajo dela v okviru prilagoditve; informacije o tem sproti posreduje prometno-informacijski center, dosegljive so tudi na njihovih spletnih straneh (www.promet.si).

Pravočasno se informirajte o morebitnih zastojih Prometno-informacijski center o delih na cestninskih postajah in zastojih sproti obveščajo vzdrževalci Darsa, ki postavljajo prometne zapore, ter delavci na cestnini. Dars uporabnikom avtocest priporoča, da se pravočasno informirajo o morebitnih zastojih in se tako še pravočasno izognejo koloni.

Ne spreglejte