Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2012, 13.18

8 let

Zaradi napovedi protestov vojska ni v pripravljenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob množičnih protestih v Mariboru in Ljubljani je vse več pozivov k razumu. Nekateri obsojajo nasilje demonstrantov, drugi pa nasilje policistov. O protestih razpravljala tudi vlada.

Vlada potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar, je poročilo o izgredih označeno z eno od stopenj zaupnosti, zato ni bilo posredovano medijem. Logar je zatrdil, da bodo policija in druge institucije pripravljene na morebitne nove proteste. Na vprašanje, ali smo pripravljeni na več protestov hkrati, pa je dejal, da so bili protesti neprijavljeni in torej protizakoniti, zato bi jih bilo treba prijaviti in tako bi se tudi policija nanje lahko pripravila. "Želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami" Tudi obrambni minister Aleš Hojs je po seji vlade pojasnil, da je vlada danes obravnavala in potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru. Po ministrovih besedah pa v ozadju protestov ni le nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč "želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami". Minister za obrambo sicer proteste razume tudi kot sporočilo, da del ljudi živi v drugačnih razmerah, kot je živel pred leti. Od politikov na najvišji ravni, od "predsednika republike navzdol", pa pričakuje, da bodo naredili vse, da take nemire v prihodnosti preprečijo. Vlada po besedah Hojsa poziva, naj bodo demonstracije mirne in naj ljudje svoje mnenje izražajo tako, kot ga "v normalni, pravni državi morajo".

Kako so zavarovani objekti z orožjem Minister je še povedal, da v torek zvečer na vladi ni zasedal svet za nacionalno varnost, temveč je predsednik vlade Janez Janša želel le poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in drugo razstrelivo. Iz poročila policije se da namreč razbrati, pravi Hojs, s čim razpolagajo demonstranti. Po njegovih besedah gre za eksplozivna sredstva, kar se mu zdi "za demokratično in pravno državo nesprejemljivo".

Zanikal pa je, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska.

Šušteršič: Odgovornost je na obeh straneh V zvezi s protesti je po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča treba ločiti med razumljivimi in legitimnimi protesti in tisto točko, ko prerastejo v spopade in nasilje. In tu je odgovornost na obeh straneh, pravi. Tako na strani protestnikov, ki se morajo organizirati tako, da ne bo prihajalo do nasilja, kot na strani policije, da ne naredi kakšne napake, ki bi nasilje še spodbudila.

Problematika se seli v državni zbor Poslanski skupini SDS in NSi pa sta se odzvali z zahtevo po sklicu izredne seje Odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, na kateri bi obravnavali pojave sovražnega govora ter pozivanja k nestrpnosti in nasilju v nekaterih slovenskih medijih kot očitno kršitev ustavnih načel in načel medkulturnega dialoga ter vrednot Evropske unije. Predsednik odbora Branko Grims pa je izredno sejo že sklical za petek 30. 11. 2012 ob 8. uri.

Komisiji Pravičnost in mir zaskrbljena Niso pa samo na vladi zaskrbeljeni. V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci z zaskrbljenostjo spremljajo odzive na nasilne proteste v Mariboru in Ljubljani. "Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, saj nasilje spodkopava spoštovanje človekovih pravic, demokracijo in delovanje pravne države. V takšnih položajih je treba vedno upoštevati osnovna načela demokracije, ki vključujejo medsebojno spoštovanje, dialog in dosledno odpoved nasilnim sredstvom," so sporočili.

Kdo politizira in zlorablja proteste? V komisiji nasprotujejo "politizaciji nasilnih protestov" nekaterih družbenih skupin in "zlorabi nasilja v politične namene". Državljane, nevladne organizacije, medije in državne oblasti spodbujajo in vabijo, da v času krize pristopijo k skupnemu iskanju rešitev in takšnemu političnemu dialogu, ki bo preprečil morebitne nove pojave nasilja.

SDS je za razum in trezne glave "V mestnem odboru SDS Maribor danes pozivamo k razumu. Pozivamo k treznim glavam in k mirnemu ter demokratičnemu reševanju vprašanj v dobrobit Mestne občine Maribor," pa je v sporočilu zapisal predsednik Mestnega odbora SDS Maribor Gregor Pivec.

Izrazil je obžalovanje, da se je legitimni protestni shod sprevrgel v nasilje in s tem ogrožal varnost tako protestnikov kot policistov. Zato v Mestnem odboru SDS Maribor pozivajo k dialogu in k demokratičnemu reševanju vprašanj.

SDS ostaja v koaliciji s Kanglerjem Čeprav so v ponedeljek pred demonstracijami še glasno razmišljali o odhodu iz mariborske koalicije, pa so očitno zdaj zadovoljni z njegovim delom oziroma njegovo koalicijo: "V ponedeljek je na zahtevo SDS potekal vrh mestne koalicije, na katerem smo razpravljali o razvojnih projektih Maribora, ki so ključni za nadaljnji razvoj mestne občine. V mestnem odboru SDS predstavljene projekte podpiramo, ker menimo, da je to edina prava pot za izhod iz krize. Z nasiljem na ulicah teh rešitev ne bomo našli," je sporočil Pivec.

Aroganca in polni žepi kapitalistov Delavsko-punkerska univerza podpira zahteve Mariborčank in Mariborčanov ter vseh, ki so se zbrali na Trgu svobode, in ostro obsoja policijsko nasilje nad demonstranti. "Primer Kangler je skrajni primer arogance političnih elit in njihovega vztrajnega ignoriranja zahtev ljudstva po drugačni politiki. Ljudstvo, ki nima zastopnikov znotraj strankarskega pleteničenja, ima pravico, da stopi na cesto in zahteva nazaj svoje mesto; ima pravico, da zahteva drugačne oblike upravljanja z javnim premoženjem; ima pravico, da javno izrazi svoje nestrinjanje z ropanjem skupnega premoženja pod krinko različnih partnerstev, ki polnijo žepe kapitalistom in njihovim slugam, politikom," je zapisano v sporočilu Delavsko-punkerske univerze.

Ljudstvo odreka oblastnikom Policijsko pretepanje posameznikov, metanje solzivca v meščane z otroki, preganjanje starcev s konji v galopu, zato da bi se zaščitila pročelja stavb, je le nov prikaz brutalnosti oblasti, ki nenehno izvaja nasilje z različnimi (varčevalnimi) ukrepi, menijo na Delavsko-punkerski univerzi. "Mogoče so za oblastnike demonstracije ljudstva nezakonite, ker niso po njihovih pravilih, a tudi ljudstvo na demonstracijah odreka legitimnost tem oblastnikom in ne bo igralo po njihovih pravilih."

Rešitev ni nasilje, ampak pogovor O protestih pa se je govorilo tudi na okrogli mizi Radia Ognjišče o odgovornem državljanstvu. Državna sekretarka Barbara Brezigar je poudarila, da je pravica do združevanja in izražanja svojih mnenj ustavna pravica. Problem pa po njenem mnenju nastane, če pri protestih pride do nasilja, "ker takrat ni argumentov, takrat govorijo emocije". Rešitev po njenem mnenju ni nasilje, ampak pogovor. Po njenem mnenju je bilo sporočilo protestnikov jasno - vladi so rekli ne. Sprašuje pa jih, kaj je rešitev.

Politika mora slišati krik obupa Na isti okrogli mizi je sodeloval tudi pravnik Miro Cerar, za katerega je razumljivo, da se ljudje v tem času napotijo tudi na ulico in javno izrazijo svojo bolečino, ne smemo pa podpreti in spodbujati nasilnega izražanja mnenj, "kajti nasilje rodi nasilje in ni v ničemer konstruktivno". Po njegovem mnenju so protesti krik obupa ljudi, ker čutijo ne samo materialno ampak tudi duhovno krizo. Kot je prepričan Cerar, sta na strani aktualne politike velika odgovornost in breme, da končno sliši ta krik obupa ljudi.

Cerar meni, da je vizija demonstrantov zelo preprosta - želijo pošteno politiko, saj ne prenašajo tega, da se od državljanov zahtevata varčevanje in poštenost, tisti, ki državo vodijo, pa sebi in ljudem okoli sebe omogočajo neupravičeno bogatenje.

Ne spreglejte