Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2013,
8.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 13. 1. 2013, 8.29

8 let, 5 mesecev

Zapade lahko do 40 centimetrov snega (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Sneženje je zajelo večji del države, sneg pa se oprijema cestišč, zaradi česar so ceste v večjem delu države spolzke, opozarja Prometno-informacijski center za državne ceste.

Po napovedih Arsa bo v noči na ponedeljek in v ponedeljek do popoldneva največ snega zapadlo v krajih med Notranjsko in Gorjanci, od 30 do okoli 40 centimetrov. Na cestah so tudi plužne skupine, zato je promet ponekod upočasnjen, voznike pa na centru pozivajo, da vožnjo prilagodijo slabšim voznim razmeram. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo drugod po Sloveniji, razen na severu, do ponedeljka popoldne zapadlo med 20 in 30 centimetri snega. Zmerna burja bo predvsem na Notranjskem ponoči in v ponedeljek dopoldne delala tudi zamete. Zaradi prometne nesreče je med cestninsko postajo Log in Vrhniko zaprta avtocesta proti Kopru, na prometno-informacijskem centru voznikom priporočajo izvoz Brezovica. Na primorski avtocesti je od Postojne proti Ljubljani zaradi nesreče zaprt prehitevalni pas, prav tako je na hitri cesti Vrtojba - Razdrto pred CP Nanos zaprt vozni pas. Zaradi nesreče je na primorski avtocesti med Lomom in Uncem proti Kopru oviran promet, na glavni cesti Celje - Laško pri Polulah je promet urejen izmenično enosmerno, na cesti Ljubljana - Medvode pa je pri peskokopu v Stanežičah zaradi cesta zaprta, obvoz je predviden po lokalnih cestah. Tovorna vozila se izločujejo iz prometa Iz prometa se izločajo tudi tovorna vozila, in sicer na Primorskem od Vrtojbe, Fernetičev in od Kozine proti Ljubljani, na dolenjski avtocesti na počivališčih Starine in Zaloke proti Ljubljani, na mejnem prehodu Obrežje in na cestah proti mejnemu prehodu Dobovec zaradi snega na hrvaški strani. Na glavni cesti Podnanos - Razdrto izločajo priklopnike in polpriklopnike, izločajo jih tudi cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič.

Na Družbi za avtoceste v RS (Dars) so zapisali, da je zimska služba ustrezno pripravljena na predvidene snežne razmere na avtocestah in hitrih cestah, njihove dežurne službe pa so že ponoči pričele s preventivnim posipanjem vozišč. Ker je predvideno, da se bodo padavin čez noč okrepile, ponehale pa šele v ponedeljek proti večeru, na Darsu voznikom svetujejo, naj se v službo oziroma po opravkih odpravijo pravočasno in če je le možno z ustrezno zimsko opremo. Priporočajo tudi uporabo javnih prevoznih sredstev.

Otežene razmere pričakujejo tudi med Ljubljano in Trojanami Obilnejše sneženje in otežene razmere na cestah je sicer po podatkih Darsa mogoče pričakovati predvsem na območju Razdrtega in Logatca ter med Ljubljano in Trojanami. Manj težav je pričakovati na območju ljubljanskega obroča in dolenjskega kraka, medtem ko na prekmurski avtocesti skupaj z območjem Maribora ter gorenjski avtocesti ne pričakujejo večjih težav.

Na cesti Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič je zaradi zasneženega cestišča prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti čez Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige, cesta čez prelaz Vršič pa je zaradi snega na cestišču prevozna le za osebna vozila z zimsko opremo. V Prekmurju gosta megla v pasovih zmanjšuje vidljivost.

Ne spreglejte