Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 12. 2014,
8.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 27. 12. 2014, 8.36

6 let, 6 mesecev

Zapade lahko do 40 centimetrov snega (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenijo so zajele snežne padavine. Najbolj sneži na zahodu države. Ekipe za pluženje in posipanje cest so v pripravljenosti, sporočajo iz Darsa.

V hribovitem svetu zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem naj bi zapadlo med 30 in 40 centimetri snega, drugod med 15 in 30 centimetri.

Ob morju ter na Goriškem bo povečini deževalo, drugod snežilo. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem burja. Jutri bo na Primorskem povečini suho, pihala bo močna burja.

Drugod bo sneženje začelo slabeti, v noči na ponedeljek pa bo povsod ponehalo in začelo se bo jasniti. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju do okoli 3 stopinje Celzija.

Trenutne vremenske razmere po državi in napovedi za prihodnje dni lahko spremljate tukaj.

Podobno kot Slovenijo je tudi številne druge dele Evrope zajelo pravo zimsko vreme. Vremenoslovci pred prihajajočo snežno nevihto ta konec tedna svarijo prebivalce na Balkanu, močno sneženje pa pričakujejo tudi v Nemčiji. Sneg težave v prometu že povzroča v Veliki Britaniji.

Vremenoslovci na Hrvaškem, v Črni gori in Srbiji svarijo, da je padec temperatur zgolj uvod v snežna neurja, ki bodo regijo zajela v zadnjih dneh letošnjega leta, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Temperature globoko pod ničlo pričakujejo od 29. decembra do 3. januarja.

V Srbiji po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sneženje pričakujejo od nedelje, obilnejša pošiljka pa naj bi prišla v noči na ponedeljek, ko naj bi v večini države zapadlo od 10 do 30 centimetrov snega. Temperature bodo ledene, zaradi vetra pa so mogoči tudi večji snežni zameti.

Opozorila v Nemčiji, zima presenetila tudi Britance V Nemčiji so medtem snežno odejo že dobili na zahodu in jugozahodu države. Snežinke bi se lahko na višje ležečih predelih nakopičile vse do 40 centimetrov visoko, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Ponekod bi lahko sneženje spremljali močan veter in neurja, zato vremenoslovci svarijo tudi pred težavami v prometu.

V prihodnjih dneh sneženje pričakujejo v vseh predelih Nemčije, država bo ujeta v primež mrazu.

Težave v prometu pa imajo zaradi vremena že zdaj v Veliki Britaniji. Tudi Britance je namreč presenetilo zimsko vreme, med drugim je bil zaradi čiščenja snega v petek oviran promet na letališčih Liverpool in Bradford. Nekatere polete so morali preusmeriti v Manchester.

Nadzorne kamere ujele celo smučarja na cesti O težavah na cestah pa so poročali predvsem iz mesta Sheffield. Kamere so tam ujele celo smučarja, ki si je na ulici, ki se spušča, "uredil" smučarsko progo. Potniki nekega avtobusa na progi med Sheffieldom in Londonom so bili prisiljeni prespati v cerkvi, saj je avtobus obtičal v bregu.

Ne sneg, ampak močan veter s sunki do 160 kilometrov na uro, pa je danes poskrbel za zaprtje francoskega pristanišča Calais ob Rokavskem prelivu. "Nobeno plovilo ne bo ne vplulo, ne izplulo. Ves pomorski promet je ustavljen," so v pristanišču povedali za francosko tiskovno agencijo AFP.

Ustavljeni so tudi trajekti, ki v Calais plujejo iz britanskega Doverja, so še dodali

Ne spreglejte