Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2015,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

referendum Grčija

Petek, 3. 7. 2015, 15.44

8 let

Zakaj lahko Grki to naredijo v osmih dneh, mi pa niti v 30 ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ne vem, kako bodo to izpeljali," pravi pomočnica direktorja državne volilne komisije Nina Mujagič. Prosili smo za komentar grškega referenduma, ki ga je premier Cipras napovedal le nekaj dni nazaj.

V mednarodni in tudi grški javnosti se pojavljajo pravni dvomi o na hitro sklicanem referendumu o programu pomoči za Grčijo, saj je grški premier Aleksis Cipras pred šestimi dnevi šokiral z napovedjo referenduma. Že dan pozneje, 27. junija, ga je parlament razpisal za 5. julij.

Nina Mujagič iz državne volilne komisije se sprašuje, kako bodo Grki izpeljali vse postopke – oblikovanje volilnih imenikov, glasovanje zdomcev, ne nazadnje tudi tiskanje ustrezno zaščitenih glasovnic.

Postavlja se tudi vprašanje izredno kratke kampanje in ustrezne seznanitve z vsebino referendumskega vprašanja.

Štirje referendumski bratje V Sloveniji je nemogoče razpisati referendum in na njem glasovati čez teden dni.

Zakon o referendumu in ljudski iniciativi pozna štiri vrste referendumov: - zakonodajnega, o zavrnitvi zakona v parlamentu, - o spremembi ustave, - referendum o mednarodnih povezavah, - posvetovalni referendum.

Naši politiki bi se posvetovali Če bi se znašli v podobnih razmerah kot Grki, bi bila verjetno najlažja pot posvetovalni referendum, ki ga razpiše državni zbor. "Državni zbor lahko razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. DZ lahko razpiše posvetovalni referendum, preden končno odloči o posameznem vprašanju," med drugim piše v zakonu o referendumu in ljudski iniciativi.

A parlament ne bi bil formalno vezan na izid referenduma, vendar se zdi nepredstavljivo, da ne bi upošteval volje volivcev. Bi pa bil državni zbor vezan na zakonodajni referendum, kar bi pomenilo, da bi moral biti sprejet zakon o dogovoru z mednarodnimi upniki in bi potem volivci glasovali o tem predlogu.

Najmanj 30 dni kampanje Velja še omeniti, da lahko na sprejeti zakon da veto tudi državni svet, nato pa mora parlament zakon znova potrditi z absolutno večino. Poleg tega referenduma morda ne bi dovolilo ustavno sodišče, ker se nanaša na finančne zadeve.

Ne glede na vse pa mora po slovenski zakonodaji od razpisa referenduma do glasovanja preteči najmanj 30 dni. Najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja pa državna volilna komisija akt o razpisu referenduma in besedilo akta objavi v medijih ali na kakšen drug način.

Ne spreglejte