Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
1. 10. 2014,
15.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 15.06

7 let, 12 mesecev

Zakaj imajo Savdska Arabija, Iran in Bocvana bolj neodvisno sodstvo kot Slovenija?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nezaupanje v nepristransko sodstvo se kaže kot širša težava, pravi Erik Kerševan, Jernej Letnar Černič pa opozarja na več kot 270 sodb zoper Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Slovenija se po neodvisnosti sodstva uvršča šele na 91. mesto na svetu, je pokazala raziskava svetovnega gospodarskega foruma o konkurenčnosti posameznih držav. Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori zadnjih večjo težo. Ti so tako med drugim odgovarjali tudi na vprašanje, do katere mere je sodstvo neodvisno od vplivov vlade, državljanov in podjetij.

Med ocenama ena (na sodstvo zelo vplivajo) in sedem (sodstvo je povsem neodvisno) je Slovenija dobila poprečno oceno 3,4. Anketa na prvo mesto postavlja Novo Zelandijo, pred Slovenijo pa so tudi države, kot so recimo Savdska Arabija (26. mesto), Bocvana (35. mesto), Vietnam (88. mesto) in Iran (89. mesto). Za Slovenijo sta na lestvici Hrvaška (100. mesto) in Slovaška (130. mesto), na 144. mestu pa jo sklene Venezuela.

Letnar Černič predlaga medijske prenose sodnih obravnav "Lestvica Svetovnega gospodarskega foruma je le še ena v vrsti tistih, ki ugotavljajo slabo stanje v slovenskem sodstvu, ki mu zaupajo le še redki. Njegovo resnično stanje kaže predvsem več kot 270 sodb zoper Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, kar našo državo uvršča v vrh držav članic Sveta Evrope po sodbah na število prebivalstva. Večina izmed njih še ni bila v celoti izvršena v slovenskem pravnem redu," opozarja pravnik Jernej Letnar Černič s Fakultete za državne in evropske študije.

Razloge za zadnjo slabo uvrstitev je po njegovih besedah treba iskati predvsem v dejstvu, da slovensko sodstvo ne ustvarja videza neodvisnosti in transparentnosti, kar pa bi, kot pravi, verjetno lahko izboljšati z majhnimi koraki k večji transparentnosti, kot so objava vseh sodb rednih sodišč z imeni sodnikov in strank v postopku na spletu, prenos obravnav v medijih in objava fotografij sodnikov.

"Izboljšanje videza neodvisnosti pa je navsezadnje odvisno predvsem od strokovno prepričljivega, učinkovitega in predanega dela ljudi, ki zasedajo sodniške funkcije," je še dodal.

Kerševan: Pristojni naj raziščejo razloge za takšne rezultate "Rezultati Poročila o globalni konkurenčnosti za Slovenijo so izjemno slabi v celotnem poglavju, ki govori o institucijah: tako je zaupanje v politike na 133. mestu, prav tako pa tudi nerazumnost vladnega trošenja in obremenjenost s pravnimi predpisi, učinkovitost pravnih okvirjev za reševanje sporov itd. V tem kontekstu se kaže nezaupanje v nepristransko odločanje uprave (111. mesto) in v neodvisnost sodstva kot del širše težave," poudarja Erik Kerševan z ljubljanske pravne fakultete.

Pravi, da sicer obstaja vrsta rešitev, o katerih se je že in se še bo razpravljalo, vendar pa je po njegovem mnenju glavna naloga pristojnih organov, da ugotovijo vzroke, zakaj so takšni rezultati raziskave in zakaj imajo osebe iz poslovnega okolja takšna stališča, in da ugotovijo, kakšni so predlogi, kako te vzroke odpraviti.

"Tako ne vem, ali je vlada v zadnjem času izvedla podobno anketo med poslovnimi subjekti in kakšni so bili njeni rezultati – pa tudi, ali se je na tej podlagi že začelo sprejemati ustrezne ukrepe. Vsekakor pa bi morali po ugotovitvi vzrokov resno in učinkovito začeti odpravljati nastali položaj," je sklenil.

Ne spreglejte