Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
7.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

5

Natisni članek

Elkopol meso Zadružna zveza Aleksandra Pivec kebab

Sreda, 6. 2. 2019, 7.29

5 let, 2 meseca

Zadružniki: Objavite uvoznike spornega poljskega mesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

5

meso, govedina | Uprava za varno hrano še vedno analizira vzorce mesa, ki naj bi k nam prišlo iz sporne poljske klavnice Elkopol. | Foto Getty Images

Uprava za varno hrano še vedno analizira vzorce mesa, ki naj bi k nam prišlo iz sporne poljske klavnice Elkopol.

Foto: Getty Images

Medtem ko uprava za varno hrano še analizira vzorce mesa, ki naj bi prihajalo iz sporne poljske klavnice, delovna skupina za predelavo mesa v okviru Zadružne zveze Slovenije poziva k javni objavi uvoznikov govedine. Kdo je meso uvozil, namreč še vedno ni znano.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin analizira vzorce mesa v Sloveniji, ki bi lahko izhajalo iz sporne klavnice Elkopol. 

Spomnimo, da so inšpektorji prejšnji četrtek odkrili 15 ton zamrznjenega mesa iz klavnice, ki je v Slovenijo prišlo septembra lani, torej iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj. Uprava zdaj izvaja analize - danes končuje vzorčenje, rezultati pa naj bi bili znani v desetih dneh.

Planet TV pa je včeraj poročal, da je 15-tonska pošiljka mesa iz iste poljske regije, ki je v Slovenijo prišla prek danskega distributerja, v skladišču podjetja Panvita MIR v Gornji Radgoni. V prekmurskem podjetju so v odzivu na to poročanje zapisali, da so inšpekciji dostavili "vso potrebno dokumentacijo do nivoja ušesne številke živali, ki dokazuje, da meso ni iz sporne klavnice". Dodali so še, da sporna klavnica nikoli ni bila med njihovimi dobavitelji in da zamrznjenega mesa iz te dobave niso uporabili. To izjavo je v pogovoru za RTV Slovenija potrdil tudi izvršni direktor podjetja Panvita Toni Balažič.

Danes | Foto:

meso Poljska
Novice Kje je 15 ton mesa iz Poljske, ki je pod drobnogledom inšpektorjev #video

Poleg 15-tonske pošiljke mesa iz lanskega septembra, je uprava za varno hrano analizirala še dve pošiljki mesa za kebab, ki bi lahko izviralo iz sporne  klavnice. Prva pošiljka s težo 1,5 tone ni iz klavnice, druga (gre za 500 kilogramov mesa) pa je še v postopku analize. | Foto: Reuters Poleg 15-tonske pošiljke mesa iz lanskega septembra, je uprava za varno hrano analizirala še dve pošiljki mesa za kebab, ki bi lahko izviralo iz sporne klavnice. Prva pošiljka s težo 1,5 tone ni iz klavnice, druga (gre za 500 kilogramov mesa) pa je še v postopku analize. Foto: Reuters

Zadružniki: Pri javnih naročilih naj odloča kakovost, ne cena

Člani delovne skupine za predelavo mesa v okviru Zadružne zveze Slovenije, ki so se sestali v ponedeljek, medtem znova opozarjajo na uvoz cenejšega govejega mesa iz tujine, ki največkrat pristane v javnih zavodih. Slovenske kmetijske zadruge, ki odkupujejo govedo izključno od slovenskih rejcev in v večini meso označeno s shemo izbrana kakovost Slovenija, zaradi kriterija najnižje cene pogosto niso cenovno zanimive za javne zavode, so sporočili iz zveze.

Tako se v javnih zavodih bolni, ostareli, otroci in šolarji prehranjujejo s cenovno najugodnejšo hrano, ki je lahko vprašljiva z vidika kakovosti. Zato predlagajo, da se zakonodaja, ki ureja javno naročanje popravi tako, da bo imela kakovost prednost pred ceno, ali pa se oskrba s hrano v celoti izloči iz sistema javnega naročanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

meso, govedina
Novice Kakšne kakovosti je meso, ki ga šole dobijo z razpisi? #video

Bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja?

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je sicer v ponedeljek ocenila, da je sistem javnega naročanja v Sloveniji "dober, omogoča naročanje hrane preverjene kakovosti in predvsem naročanje hrane lokalnega izvora". Podatki kažejo, da se med 40 in 50 odstotkov hrane naroča od lokalnih dobaviteljev.

O pobudi, da bi hrano izvzeli iz sistema javnega naročanja, je dejala, da je načeloma korektna in zveni dobro, bi bilo pa treba v primeru, da bi se tega lotili, zagotoviti nadzor, da ne bi prihajalo do špekulacij in izkrivljanja sistema.

Sporno meso prihaja iz poljske klavnice Elkopol. Poljski organi so prejšnji teden sporočili, da je nosilec živilske dejavnosti v omenjenem obratu izvajal nezakonite dejavnosti, ter da so skupaj s policijo v dodatnih pregledih v zapuščenem prevoznem sredstvu našli bolne živali, ki niso bile primerne na zakol.

meso, govedina
Novice V Slovenijo uvažamo meso nižje kakovosti #video
Ne spreglejte