Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
15.21

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fakulteta gradnja

Petek, 6. 6. 2014, 15.21

3 mesece, 3 tedne

Zadnje večje infrastrukturne investicije v visoko šolstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanska univerza je bogatejša za nove, sodobne objekte, v katerih bosta prostore dobili kemijska in računalniška fakulteta. Katere so bile še druge večje visokošolske investicije v zadnjih letih?

Univerza v Ljubljani je danes odprla tri nove objekte na Brdu, v katere se selita Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteta za računalništvo in informatiko. Nekaj manj kot 82 milijonov evrov vreden projekt velja za največji projekt v zgodovini univerze.

Sporen projekt mariborske medicinske fakultete Zadnja slovesnost ob odprtju novih visokošolskih prostorov je bila lani jeseni, ko so v Mariboru namenu predali novo medicinsko fakulteto. Projekt, vreden 41, 5 milijona evrov, so gradili dobri dve leti, financirala pa sta ga ministrstvo za izobraževanje in evropski sklad za regionalni razvoj, ki je kril 85 odstotkov stroškov. Naložbo v eno najbolj luksuznih izobraževalnih poslopij pri nas je sočasno z odprtjem vzel pod drobnogled urad za nadzor proračuna, revizorji pa so ugotovili, da je univerza izpeljala izbor izvajalcev določenih gradbenih in obrtniških del v nasprotju z zakonom o javnem naročanju. Zaradi sprememb pogodbe ministrstvo za finance in evropska komisija od univerze zahtevata vračilo več kot 2,8 milijona evrov.

Pred tem je bila zadnja, ki je v okviru mariborske univerze dobila nove prostore, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, ki se je v grad Hompoš v Pivoli pri Mariboru preselila decembra 2008. Celotna naložba v sedem tisoč kvadratnih metrov velik objekt je znašala 13 milijonov evrov, projekt pa je bil financiran iz državnega proračuna.

Vzoren primer sodelovanja gospodarstva in izobraževanja V Mariboru so pred letom in pol odprli tudi nove prostore fakultete za strojništvo. 50 tisoč evrov vredna investicija je zajemala prenovo treh predavalnic, v katerih so študentje med drugim dobili prvo termodinamično učilnico do zdaj. Investicija je bila sicer rezultat sodelovanja gospodarstva, saj je fakulteta do novih prostorov prišla s pomočjo donacije podjetij Kovinarstvo Bučar in Menerga ter tako za prenovo sama ni odštela niti evra.

V zadnjem desetletju do novih prostorov tudi FDV in FMF Nove prostore sta v zadnjem desetletju dobili tudi ljubljanski fakulteta za družbene vede (FDV) ter za matematiko in fiziko. Slednja je pet novih predavalnic, študentske in seminarske sobe, računalniške učilnice in laboratorij ter izobraževalno delavnico dobila leta 2006, vrednost naložbe pa je bila več kot milijardo in pol takratnih tolarjev oziroma dobrih šest milijonov evrov.

FDV pa se je v nove prostore selila sicer že leta 1999, ko je nove prostore za Bežigradom dobila tudi visoka upravna šola, leta 2006 pa so dobili še dvanajst novih predavalnic, 30 kabinetov in nove prostore za referat.

Ne spreglejte