Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 7.42

8 let

Začenja se mesec boja proti raku dojk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu.

V oktobru po številnih državah sveta tečejo različne akcije osveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter podporo vsem tistim, ki so za rakom na dojki že zbolele.

Aktivnosti v okviru rožnatega oktobra v Sloveniji Aktivnosti v okviru rožnatega oktobra potekajo tudi v Sloveniji. Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna je že prejšnjo soboto v Ljubljani organiziralo dobrodelni tek in hojo, ki letos poteka pod sloganom Zaveži za življenje. Danes bodo tek organizirali v Mariboru, 13. oktobra pa v Dolenjskih Toplicah. Evropski dan zdravih dojk, ki ga obeležujemo 15. oktobra, bo društvo obeležilo z dogodkom na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer se bodo zbrale članice in podporniki združenja.

Najbolj pogosta oblika rakavega obolenja med ženskami pri nas Natančen vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, obstaja pa nekaj dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim, in sicer rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza. Ta oblika raka se pojavlja pogosteje pri ženskah, ki so imele prvega otroka po 30. letu oz. ki niso nikoli rodile, k pojavnosti pa naj bi prispevala tudi debelost in neprimerna prehrana ter telesna neaktivnost. Tudi v Sloveniji ženske med vsemi rakavimi obolenji najpogosteje zbolijo za rakom na dojki. Kljub večjemu obolevanju pa se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih ženskah (t. i. presejanje) in uvajanje novih učinkovitejših načinov zdravljenja. Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno mesečno samopregledovanje.

Spletni literarni natečaj Rožnata dlan Sicer pa so v okviru rožnatega oktobra letos zasnovali tudi literarni spletni natečaj Rožnata dlan, s katerim želijo vzpodbuditi k razmišljanju o ženskah, ki zbolijo za rakom na dojki. Izbrane pesmi bodo predstavili v rožnati knjižici, ki bo skupaj z napotki za zdravje dojk ter informacijami o bolezni skupni prispevek k boljši ozaveščenosti žensk in celotne družbe.

Ne spreglejte