Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2012,
6.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 7. 2012, 6.42

7 let, 12 mesecev

Začel se je tretji del akcije Hitrost - počasneje je varneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji se začenja tretji del akcije Hitrost - počasneje je varneje, s katero policisti želijo opozoriti na spoštovanje omejitev hitrosti in ostalih prometnih pravil.

V okviru akcije, ki bo trajala do nedelje, bodo po vsej državi izvajali poostren nadzor hitrosti, voznike pa pozivajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cestah.

Hitrost je še vedno najpogostejši vzrok za prometne nesreče Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU), je hitrost še vedno najpogostejši vzrok za prometne nesreče, predvsem tiste z najhujšimi posledicami. Kljub temu, da letos beležijo ugodno prometno varnost, namreč neprilagojena hitrost kot vzrok prometne nesreče ostaja na podobni ravni kot minulo leto.

Zaradi boljših pogojev večina voznikov dobi občutek večje varnosti Ugodni vremenski pogoji v poletnih mesecih na ceste privabijo veliko različnih udeležencev v prometu, zaradi boljših voznih pogojev pa večina voznikov dobi občutek večje varnosti, zato tudi vozijo hitreje. Predvsem ob koncih tedna je običajno tudi več prometa v smereh, ki vodijo proti turističnim krajem, vse skupaj pa povečuje možnosti za prometne nesreče, navajajo na GPU. Aktivnostim policije se bodo pri izvajanju meritev hitrosti pridružila tudi mestna redarstva, druge sodelujoče organizacije pa bodo izvajale več preventivnih aktivnosti.

Javna agencija RS za varnost prometa pri Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa v okviru omenjene akcije od 6. julija do 20. avgusta na svoji spletni strani izvaja poseben natečaj z naslovom Hvala, ker voziš zmerno. Z njim želijo spodbuditi mlade h ustvarjalnemu razmišljanju o varni in zmerni vožnji.

Zaradi neprilagojene hitrosti je letos umrlo 25 ljudi Zaradi neprilagojene hitrosti je sicer letos umrlo 25, v enakem obdobju lani pa 24 udeležencev v prometnih nesrečah.

DZ je v sredo sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa, s katero bodo globe za manjše kršitve prometnih pravil nižje, vendar velika prekoračitev hitrosti ostaja hujša kršitev prometnih pravil, kjer bodo globe nespremenjene.

Zadnji del akcije Hitrost - počasneje je varneje bo potekal med 23. in 26. avgustom.

Ne spreglejte