Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2008,
16.55

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 3. 2008, 16.55

8 let, 6 mesecev

Za pravoslavni kulturni center zbrali skoraj 200.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Srbska pravoslavna cerkvena občina Ljubljana je predstavila novosti pri projektu gradnje kulturno-pastoralnega centra.

Kot je povedal paroh Peran Bošković, so gradnjo podprli že vlada, Mestna občina Ljubljana in številni gospodarstveniki. Različna slovenska in tuja podjetja ter posamezniki pa so skupaj prispevali že 200.000 evrov. Začetek gradnje predvidoma v juniju Bošković je poudaril, da bo center namenjen pastoralnim, izobraževalnim in kulturnim dejavnostim. Ob tem je izrazil željo, da bi center družil in povezoval ljudi različnih okolij ter spodbujal k strpnosti. Začetek gradnje centra bo po besedah Boškovića predvidoma v juniju.

Cena projekta je tri milijone evrov

Vodja iniciativnega odbora za zbiranje sredstev za gradnjo Ivan Peršak pa je povedal, da je cena projekta tri milijone evrov. Do zdaj so s pomočjo podjetij in posameznikov zbrali skoraj 200.000 evrov. Sredstva po besedah Peršaka pričakujejo iz štirih virov: od vernikov, gospodarstvenikov, vlade in Evropske unije. Kot je še povedal, želijo pred začetkom gradnje pridobiti polovico sredstev.

Gorenje med prvimi podprlo projekt Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa je spregovoril o razlogih za to, da je podjetje med prvimi podprlo projekt. Poudaril je, da Gorenje poskuša biti družbeno odgovorno podjetje, zato podpira kulturne, zdravstvene, športne ter druge projekte in aktivnosti. Po njegovih besedah je prav, da Slovenija v času predsedovanja, kjer je ena od glavnih tem prav medkulturni dialog, začne tak medkulturni projekt prav v Ljubljani.

Projekt je mestni svet soglasno sprejel

O postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj pa je Alenka Pavlin iz Mestne občine Ljubljana povedala, da so lani organizirali natečaj za gradnjo objekta. Tako so prišli do rešitve, da bo objekt imel v kletni etaži dva prostora ter v pritličju enega, prekrit pa bo z zeleno streho. Ta rešitev je bila po njenih besedah podlaga za izdelavo urbanističnega dokumenta. Projekt je mestni svet soglasno sprejel, v fazi predloga pa bo obravnavan konec marca. Pavlinova je izrazila upanje, da bo projekt na mestnem svetu takrat tudi sprejet.

Dodala je, da bo po sprejetju tega urbanističnega dokumenta treba izdelati projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pri tem po njenih besedah naj ne bi imeli večjih težav, saj so za projekt že pridobili soglasje okoljevarstvenikov in varuhov kulturne dediščine.

Ne spreglejte