Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

božič trije kralji katoličani

Torek, 6. 1. 2015, 8.08

8 let

Za pravoslavne kristjane badnji dan, za katoličane in evangeličane trije kralji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pravoslavni verniki praznujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič. Katoličani in evangeličani pa zaznamujejo praznik svetih treh kraljev, ki je povezan z božičem.

Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Dejana Mandića je zanje bistvo božiča ponovno rojstvo. "Tako kot se je Jezus rodil za vse nas, se tudi mi z božičem ponovno rodimo ter upamo na boljše čase in večjo enotnost med ljudmi," je dejal.

Vernikom bodo razdelili badnjake Na današnji badnji dan, ki pomeni bedenje oziroma pričakovanje, se bo bogoslužje v pravoslavni cerkvi v Ljubljani začelo ob 17. uri. Po maši bodo vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki po Mandićevih besedah simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer bodo v družinskem krogu in ob molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša. Še ena maša bo nato v sredo ob 10. uri.

S polnočno praznično mašo se bo po Mandićevih besedah končal tudi šesttedenski post, s katerim so se pripravljali na božič, praznik Jezusovega rojstva.

Verniki Srbske pravoslavne cerkve ta praznik sicer praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Tako božič po našem koledarju praznujejo 7. januarja.

Trije modri: Gašper, Miha, Boltežar Katoličani in evangeličani pa danes zaznamujejo praznik Gospodovega razglašenja, ki se imenuje tudi praznik svetih treh kraljev in je povezan z božičem. Po svetopisemskem zapisu je namreč vladar Judeje Herod zatem, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake, da bi preverili, ali se je Jezus res rodil. Pri tem jih je vodila zvezda.

V Svetem pismu število učenjakov, poimenovanih modri, ni navedeno. Matejev evangelij navaja le, da so novorojenemu detetu prinesli troje daril: zlato, kadilo in miro. Od tod sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo tudi njihova imena: Gašper, Miha in Boltežar. Ker so bili modri običajno učeni možje odličnega rodu, ki so imeli velik vpliv pri vladarjih, jim v Cerkvi pravijo tudi kralji.

Večer pred praznikom je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer – prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata ob tem napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta, na primer: 20 + G + M + B + 15.

Koledovanje Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov.

Danes bodo kolednike iz Misijonskega središča Slovenije sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Ne spreglejte