Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 17.14

8 let

Za LDS zakon o pacientovih pravicah še vedno neživljenjski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci LDS se še niso odločili, ali bodo v četrtek dali svojo podporo predlogu zakona o pacientovih pravicah, je pojasnil poslanec LDS Geza Džuban.

Sedanji tekst je namreč neživljenjski, neuporaben, sprašujejo pa se, ali bo zakon, v kolikor bo sprejet, pomembno izboljšal sedanje razmere. Njihova odločitev je odvisna tudi od tega, kako bodo sprejeta dopolnila, ki so jih pripravili k zakonu, je pojasnil Džuban. Odbor za zdravstvo je v drugem branju zakonskega besedila s svojimi popravki sicer zadostil pripombam zakonodajno-pravne službe, a zakona s temi popravki niso izboljšali, pravi Džuban. Da bi zakon vsaj delno izboljšali, so zato v LDS vložili svoja dopolnila k zakonu.

Primerno ime zakon o pravicah in dolžnostih pacientov

Po prepričanju LDS bi se zakon moral imenovati zakon o pravicah in dolžnostih pacientov, saj to dejansko ureja. Med ostalimi dopolnili, ki so jih pripravili, je tudi uvajanje internega nadzora, ki bi se, tako Džuban, že tako moral izvajati. V členu, ki ureja drugo mnenje, bi se po prepričanju LDS moralo dopisati tudi, kje lahko bolnik pridobi to drugo mnenje, še naprej pa vztrajajo tudi pri prepričanju, da bi zastopniki bolnikov morali biti profesionalni in ne prostovoljni, saj "tistih 12 ur tedensko ne bo dovolj", je še dejal Džuban.

Uvedba promocije pacientovih pravic Želijo tudi uvesti promocijo pacientovih pravic, za kar bi po predlogu LDS skrbele nevladne organizacije, predlagajo pa tudi zmanjšanje števila članov komisije za pritožbe in spremembo sestave. Med drugim želijo v LDS s svojimi dopolnili v zakon tudi zapisati, da bo poročilo varuha oz. zagovornika bolnikov vsako leto obravnaval državni zbor. Večina poslanskih skupin je vložila številna dopolnila k zakonu, ki ga bo državni zbor obravnaval že v četrtek.

Ne spreglejte