Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
11.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 11.07

8 let

Za enake možnosti invalidov tudi z zakonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z zakonom o izenačevanju možnosti invalidov naj bi preprečevali in odpravljali diskriminacijo invalidov, ki temelji na invalidnosti.

Cilj pa je, da bi imeli invalidi enake možnosti na vseh področjih življenja, je dejal minister Ivan Svetlik. V sklopu predloga, ki ureja prepoved diskriminacije zaradi invalidnosti, so urejeni prepoved diskriminacije pred nosilci javnih funkcij, enakopravno sodelovanje slepih oseb v postopkih, dostopnost do storitev ter uporaba in prilagoditev objektov v javni rabi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Prepoved pisanja diskriminatornih sporočil in simbolov V besedilu pa sta urejena tudi prepoved pisanja in izpostavljanja diskriminatornih sporočil in simbolov ter dostop do vključujočega izobraževanja, zdravja, načina prebivanja, informiranja, kulturnih dobrin in javnega prevoza. Za sofinanciranje pripomočkov Poglavje, ki se nanaša na ukrepe za izenačevanje možnosti invalidov, pa opredeljuje pravico do sofinanciranja pripomočkov za premagovanje ovir, plačilo stroškov za prilagoditev vozila in vzpostavitev klicnega centra za gluhe in naglušne kot stalne institucije, je povedal minister.

V Sloveniji invalidov približno sedem do devet odstotkov

Po njegovih besedah je v Sloveniji invalidov približno sedem do devet odstotkov, kar pomeni približno vsak dvanajsti državljan. Če pa upoštevamo še tiste, ki živijo z njimi ali ob njih in jim tako ali drugače pomagajo, se kar četrtina državljanov srečuje s tovrstnimi vprašanji, je poudaril.

Generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič je opozoril na predlagani člen, po katerem imajo slepi pravico do dostopa do vseh spisov bodisi na sodišču bodisi pred upravnimi organi v ustrezni obliki, npr. v zvočnem zapisu ali v Braillovi pisavi.

Sofinanciranje pripomočkov tudi za gluhe, naglušne, slepe Izpostavil je, da bo v zakonu zagotovljeno sofinanciranje pripomočkov za gluhe, naglušne, slepe in gluhoslepe. Med takšnimi pripomočki sta npr. prilagojen telefon ali osebni računalnik s kamero, je pojasnil.

Po njegovih besedah je predvideno, da bi te pripomočke sofinancirali v višini do 85 odstotkov, v primeru, ko oseba prejema denarno socialno pomoč ali je upravičenec po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih, pa v celoti.

Ugodnosti za prilagojen avto na šest let Uršič je izpostavil tudi ukrep plačila stroškov za prilagoditev osebnega vozila za najtežje gibalno ovirane. Invalid bo plačilo stroškov za prilagoditev vozila lahko uveljavljal vsakih šest let, je dejal Uršič.

Ne spreglejte