Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 8.14

8 let

Z Rdečim križem vstopamo v teden solidarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rdeči križ Slovenije vsako leto od 1. do 7. novembra organizira teden solidarnosti, v katerem zbirajo sredstva za pomoč ljudem ob naravnih nesrečah večjega obsega ter za takojšnjo pomoč.

Tudi letos bodo posamezniki svojo solidarnost lahko izkazali z nakupom doplačilnih znamk in vozovnic za vlak oz. avtobus. Obvezen nakup doplačilnih znamk in vozovnic Na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenija bo od današnjega dne pa do do 7. novembra moč kupiti doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice. Nakup doplačilnih znamk in vozovnic je obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice pa je enaka 50 odstotkom nominalne vrednosti standardne znamke.

Lani v tednu solidarnosti zbrali 180.612 evrov V lanskem tednu solidarnosti je Rdeči križ Slovenije zbral 180.612 evrov. 70 odstotkov teh sredstev oz. 96.650,46 evra je organizacija namenila za pomoč v naravnih nesrečah, preostalo, torej 41.421,63 evra, pa za področje socialnih programov za enkratne pomoči.

Največ propenj v Pomurju in Beli krajini Po navedbah predsednika organizacije Franca Koširja je trenutno največ prošenj za pomoč na območju Murske Sobote, Ljutomera in Bele krajine. Največ je povpraševanja po hrani, povečalo pa se je tudi število prošenj po denarju.

Povečala se je solidarnost med ljudmi Hkrati pa se je po njegovih besedah povečala tudi solidarnost med ljudmi. Čeprav na organizaciji beležijo manj višjih prispevkov, se je povečalo število prispevkov manjših vrednosti, in sicer med pet in 20 evrov, je dejal.

Tako je v nacionalni akciji z naslovom "Lepo je deliti", ki jo je prav tako organiziral Rdeči križ, 22.682 darovalcev skupaj prispevalo 564.320 evrov, s tem pa so omogočili nakup 32.867 prehranskih paketov.

Prav tako je organizacija konec aprila od vlade za tovrstne potrebe prejela 500.000 evrov, s katerimi so v maju in juniju pripravili in razdelili 42.250 prehranskih paketov socialno ogroženim posameznikom in družinam v Sloveniji. RKS je letos tudi prejel donacijo sredstev in materialne pomoči Mercatorja v skupnem znesku 250.000 evrov.

V prvih devetih mesecih razdelili 30.000 enot prehranskih paketov in pralnega praška Rdeči križ sredstva prejema tudi od Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so iz tega naslova pripravili in razdelili 30.000 enot prehranskih paketov in pralnega praška.

Sicer pa je Rdeči križ Slovenije v letu 2008 z materialno pomočjo pomagal 105.431 osebam in tako razdelil skoraj 33.934 prehranskih paketov in pralnega praška, 1307,2 tone osnovnih prehranskih izdelkov, 141 ton prehranskih izdelkov in 53 ton higienskih pripomočkov.

Ne spreglejte