Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
24. 5. 2011,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 5. 2011, 15.37

8 let

Z dinamično razsvetljavo do lažjega učenja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ljubljanski Vegovi šoli je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič odprl posebno učilnico z edinstveno dinamično razsvetljavo SchoolVision, ki je prva v tem delu Evrope.

Učilnica na Srednji elektrotehniško-računalniški šoli v Ljubljani je postala prva učilnica v tem delu Evrope z inovativno razsvetljavo, s katero lahko učitelj sproti prilagaja osvetlitev. Sistem SchoolVision, ki ga je šoli doniralo podjetje Philips Slovenija, je specifičen sistem razsvetljave, ki v prostor vnaša dinamiko dnevne svetlobe in z njeno pomočjo izboljšuje pogoje za učenje. Prav naravne zakonitosti dnevne svetlobe so namreč znanstvena osnova, na podlagi katere je nizozemski proizvajalec elektronike začel z razvojem "dinamične razsvetljave".

Z regulacijo svetlobe do pravega vzdušja Učitelj lahko odslej s pomočjo stikal lažje nadzira vzdušje v učilnici in ohranja pozornost in motivacijo učencev na želeni ravni. Izbira lahko med štirimi prednastavljenimi možnostmi. Za vsakodnevne aktivnosti in učne ure bo izbral običajno oziroma normalno svetlobo. Za zaspani začetek dneva, turobno vreme in čas po malici učenci potrebujejo spodbudo. Z energično svetlobo, ki naj ne bi bila prižgana dlje kot 10 minut, povečamo nivo hormona kortizola, ki aktivira naše telo. Med pisnimi preizkusi znanja učenci potrebujejo največjo zbranost, za kar je na voljo fokusna svetloba. Sistem pa ponuja rešitev tudi za razigrane učence. Z nastavitvijo razsvetljave na umirjen način učence pomirimo, učilnico pa spremenimo v sproščujoče in umirjeno okolje. Pri vsaki možnosti se svetloba spreminja po intenziteti in toplosti oziroma hladnosti njene barve, s tem pa pomembno vpliva na produktivnost in koncentracijo učencev. Jakost svetlobe se uravnava tudi s senzorji, ki prepoznajo količino svetlobe od zunaj.

Bistveno manjša poraba energije Bistvo sistema je torej v regulaciji svetlobe, vir svetlobe pa je še vedno klasična sijalka. Investicija v sistem je okoli šest tisoč evrov, stroški vzdrževanja so enaki klasični razsvetljavi, dosežemo pa lahko občuten prihranek pri porabi energije in razbremenitev okolja. Poraba električne energije v učilnici bo odslej namreč kar 75 odstotkov manjša od starega sistema, kar pomeni 500 evrov letnega prihranka in zmanjšanje ogljičnega odtisa za dve toni letno. Raziskave, ki so jih že naredili na nekaterih francoskih in nemških šolah, potrjujejo pozitivne rezultate tako za učence kot tudi stroškovno učinkovitost sistema.

"Pomemben korak v pravo smer" Minister Lukšič je poudaril, da se na ministrstvu še kako zavedajo pomembnosti okolja, v katerem poteka učni proces, zato se vse pogosteje povezujejo s podobnimi projekti. "Svetloba je zelo pomemben dejavnik v učnem procesu, vendar se z njo ukvarjamo premalo, saj se nam zdi sama po sebi umevna. Ta projekt je pomemben korak v pravo smer," je poudaril minister in izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje med gospodarstvom in šolskim sistemom nadaljevalo tudi drugod po Sloveniji.

Slovesnemu dogodku je prisostvoval tudi nizozemski veleposlanik Jos Douma, ki je poudaril pomembnost dogodka tako za učence kot učitelje ter izrazil upanje, da bodo s to koristno pridobitvijo kljub vsem tehničnim možnostim učitelji ravnali spoštljivo.

Vegova šola je bila za ta projekt izbrana z namenom, saj se na njej izobražujejo kadri s področja elektrotehnike. "Njihovo dobro znanje in poznavanje novosti pomeni dodano vrednost in napredek tako za ponudnike naprednih rešitev, kot je Philips, kot tudi za samo elektrotehniško stroko v Sloveniji,« je povedal vodja programa razsvetljava pri Philips Slovenija Aleš Naglič.

Šola odslej z dvema vizijama Ravnatelj šole Silvester Tratar pa je z navdušenjem ugotovil, da ima njihova šola odslej dve viziji. Poleg šolske vizije imajo z novim sistemom razsvetljave tudi strokovno vizijo. S takšnimi priložnostmi mladim omogočajo večje možnosti za uspeh v šoli in posledično tudi v družbi, kar pomembno vpliva na njihovo samopodobo in samozaupanje.

Doslej so se v Philipsu z dinamično razsvetljavo osredotočili le na vzgojno-izobraževalne ustanove, veliko možnosti pa sistem ponuja še v industrijskih obratih, pisarnah, nakupovalnih središčih in drugod. Človek je namreč zelo odvisen od ritma dnevne svetlobe, sonce, ki ga v našem primeru simulira razsvetljava, pa skrbi, da se naše telo biološko odziva delu dneva primerno.

Ne spreglejte