Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2013,
17.33

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Vrhunec UKC Ljubljana David Mishaly

Sreda, 18. 12. 2013, 17.33

7 mesecev, 1 teden

Vrhunec: Program otroške srčne kirurgije ostaja v UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Simon Vrhunec je v pogovoru z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem ponovno zatrdil, da program otroške srčne kirurgije ostaja v UKC Ljubljana in podjemne pogodbe z Mishalyjem nikakor ne prekinjajo.

Sedanja pogodba se izteče oktobra prihodnje leto. Ob tem je vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana vsem staršem otrok, ki jih skrbi, kako bo v prihodnje potekal program za otroke, ponovno zagotovilo, da je ta skrb odveč. "Otrokom bomo tudi v prihodnje zagotavljali najbolj kakovostno in varno oskrbo," so zapisali v sporočilu za javnost.

V ekipi Mishalyja, ki v UKC Ljubljana uspešno operira otroke, ki bi jih sicer morali pošiljati v tujino, ostaja kirurg Robert Blumauer, ki številne posege že opravlja kot prvi operater v sodelovanju z ekipo Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja kirurške klinike UKC Ljubljana. Kardio kirurški program za otroke se bo še naprej izvajal in razvijal v UKC Ljubljana, tudi s pomočjo münchenskega centra za srčno kirurgijo, s katerim smo podpisali dogovor o sodelovanju.

"Vse odločitve so v rokah stroke" Konzilij vseh strokovnjakov, ki skrbijo za otroke, ki potrebujejo srčno operacijo, bo o vsakem konkretnem primeru sprejel najboljšo rešitev za konkretnega otroka. Od mnenja konzilija, ki ga odslej vodi Tomislav Klokočovnik, bo torej odvisna odločitev, kdo in kje bo otroka operiral. Vse odločitve so torej v rokah stroke, so še navedli v UKC.

Potem ko je deset zdravnikov, ki sodeluje pri programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, podalo ugovor vesti glede sodelovanja pri operacijah, so konec prejšnjega tedna na UKC Ljubljana dosegli dogovor glede programa. Dogovorili so se, da bodo v program vključili dva nova srčna kirurga, ki se bosta doizobrazila, da bodo tako lahko na UKC Ljubljana opravili 80 odstotkov operacij, ostalih 20 odstotkov operacij pa bodo opravili s pomočjo münchenskih strokovnjakov.

Na družabnem omrežju Facebook so nato starši otrok s srčno napako, ki jih je že operiral Mishaly ali pa še čakajo na srčno operacijo, ustanovili skupino v podporo izraelskemu kirurgu. Dvomijo, da je odločitev o vpeljavi novih kirurgov v program srčnih operacij v UKC Ljubljana v najboljšem interesu otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Prepričani so, da gre v tem primeru za igrice in sprevržene lastne interese posameznikov.

Danes so omenjeni starši sporočili, da so na Facebook strani v petih dneh zbrali več kot 5000 všečkov, v dveh dneh pa se je po njihovih navedbah pod peticijo podpisalo več kot 1700 ljudi.

Ne spreglejte