SiolNET. Novice Slovenija
2,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vox populi: Vladi podvojena podpora javnosti

2,50

termometer

Marjan Šarec
Marjan Šarec se je uvrstil na drugo mesto na lestvici najbolj priljubljenih politikov. Foto: STA

Javnomnenjska raziskava Vox populi je pokazala, da se je vladi Marjana Šarca podvojila podpora javnosti, saj jo kot uspešno ocenjuje 44 odstotkov vprašanih, kar je še enkrat več kot oktobra.

Med strankami vodi SDS z 18-odstotno podporo, na drugo mesto pa se je tokrat s 14,7 odstotka uvrstila SD pred LMŠ, ki bi jo volilo 12,2 odstotka vprašanih.

Kot uspešno je delo vlade ocenilo 44,2 odstotka vprašanih, kot neuspešno 37,3 odstotka, 18,5 odstotka pa se ni moglo opredeliti. Za primerjavo, v oktobrski anketi je podporo vladi izreklo 20,1 odstotka vprašanih, 36,8 odstotka jo je ocenilo kot neuspešno, neopredeljenih pa je bilo kar 43,1 odstotka anketirancev.

Zmagala bi SDS, druga SD, LMŠ tretja

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS z 18 odstotki glasov. Na drugo mesto pa se je tokrat uvrstila SD, ki bi jo volilo 14,7 odstotka vprašanih, LMŠ pa je z 12,2-odstotno podporo padla na tretje mesto.

Levico bi izbralo 8,1 odstotka vprašanih, NSi 6,2 odstotka, SMC pet odstotkov, DeSUS in SNS bi dobili po 3,7 odstotka, SAB pa 2,3 odstotka glasov.

Neopredeljenih je 17,5 odstotka vprašanih, 6,4 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.

Izračun sedežev v DZ kaže, da bi SDS dobila 22 sedežev, SD 18, LMŠ 16, Levica deset, NSi osem, SMC šest, DeSUS in SNS pa po štiri. SAB bi ostala pred vrati parlamenta.

V primerjavi z oktobrsko anketo so največ podpore pridobili v SD, največ pa so je izgubili v LMŠ.

Šarec na drugem mestu najbolj priljubljenih politikov

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, na drugo mesto pa se je uvrstil predsednik vlade Marjan Šarec. Sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon, na petem mestu pa je poslanka NSi Ljudmila Novak.

Med prvo deseterico sledijo predsednik DZ in SD Dejan Židan, poslanec SD Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Jankovič, predsednica SAB in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek ter evropski poslanec Lojze Peterle.

Anketo Vox populi je za Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija opravila agencija Ninamedia med 19. in 20. novembrom na vzorcu 700 oseb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 170
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin