SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vox populi: Afera Čista lopata okrepila položaj vlade in SDS

2

termometer

Rezultati javnomnenjske raziskave Vox populi, ki jo je opravila agencija Ninamedia, objavila pa POP TV in Dnevnik, kažejo, da podpora vladi še vedno raste.

Delo vlade je kot uspešno označilo 44,3 odstotka vprašanih (januarja 37,3). Bistveno ugodnejše ocene dela vlade in znatno večje število glasov za SDS v Dnevniku pripisujejo aferi Čista lopata. Da vlada pri svojem delu ni uspešna, pa meni 48,8 odstotka vprašanih (prejšnji mesec 57,2 odstotka). Če bi bile volitve danes, bi bila zmagovalka SD Če bi bile volitve danes, bi bila zmagovalka še vedno SD s 24,9 odstotka glasov (januarja 24,2 odstotka), na drugem mestu je SDS, ki je od prejšnjega meseca izjemno napredovala (s 15,9 na 23,6 odstotka) na tretjem mestu pa Zares z enakim deležem kot januarja (7,9 odstotka). LDS je s 6,2 odstotka (januarja 6,8 odstotka) na četrtem mestu, sledijo SNS s 4,1 odstotka (januarja 5,1 odstotka), DeSUS 3,6 odstotka (januarja 2,7 odstotka), SLS (z enako podporo kot januarja) 3,1 odstotka in NSi z 1,7 odstotka (januarja 3,3 odstotka).

Zaupanje večje do Srbov kot do kosovskih Albancev

Na lestvici najbolj priljubljenih politikov še vedno vodi predsednik republike Danilo Türk, sledijo mu evropski komisar Janez Potočnik, predsednik SD Borut Pahor, poslanec Zares Matej Lahovnik, ljubljanski župan Zoran Janković, minister za javno upravo Gregor Virant, predsednik Zares Gregor Golobič, premier Janez Janša, vodja poslancev SD Miran Potrč in šolski minister Milan Zver.

V javnomnenjski raziskavi so preverjali tudi zaupanje anketirancev do Srbov oziroma kosovskih Albancev. 37,2 odstotka vprašanih bolj zaupa Srbom, medtem ko kosovskim Albancem zaupa le 19,5 odstotka anketirancev. Kar 24 odstotkov vprašanih ne zaupa ne enim, ne drugim, 11,7 odstotka pa jih zaupa obojim enako.

Slovenija pri reševanju kosovske krize dobro zastopala interese večine članic EU

Na vprašanje, kateri odnosi so za Slovenijo pomembnejši, je kar 58,1 odstotka vprašanih dejalo, da s Srbijo, medtem ko le 10,8 odstotka meni, da so za Slovenijo pomembnejši odnosi s Kosovom. 25 odstotkov anketirancev pa meni, da so odnosi z obema državama enako pomembni.

Večina vprašanih oziroma 41,9 odstotka ocenjuje, da je Slovenija kot predsedujoča EU pri reševanju kosovske krize dobro zastopala interese večine članic EU. 26,8 odstotka anketirancev je prepričanih, da je Slovenija preveč zagovarjala interese ZDA, 13,2 odstotka pa, da je preveč zagovarjala interese Kosova. 6,1 odstotek je tistih, ki menijo, da je Slovenija preveč zagovarjala interese Srbije.

Anketo so opravili med 19. in 21. februarjem na vzorcu 1000 oseb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin