Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
19.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vojska zgodovina

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 19.59

8 let

Vojska v DZ-ju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V DZ so odprli razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske (SV) z naslovom 20 let SV.

"Razstava, ki jo je pripravil Vojaški muzej v hramu demokracije, je pravzaprav oblika spoštovanja in hvaležnosti DZ za vse pomembne, odločilne in premišljene odločitve, ki so botrovale preoblikovanju Teritorialne obrambe v SV," je dejala ministrica za obrambo.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je v nagovoru ob odprtju povedala, da je razstava, ki govori o zgodovini SV od osamosvojitev do danes, v državnem zboru izraz spoštovanja in hvaležnosti ob podpori vseh nalog in poslanstev, ki jo SV ima še danes.

"Prav zakonodaja, ki jo sprejema DZ, določa temeljna poslanstva SV, to je skrb za obrambo domovine, sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ter pomoč sistemov zaščite in reševanja pri naravnih nesrečah," pravi. Ta tri temeljna poslanstva so po njenem tista, ki predstavljajo osnovno politično soglasje glede tega, kaj naj Slovenska vojska danes in v prihodnosti počne.

Predstavljena so temeljna obdobja razvoja SV v zadnjih 20 letih

Razstava predstavlja temeljna obdobja razvoja SV v zadnjih 20 letih. In ta obdobja so po ministričinem mnenju tesno povezana prav z odločitvami, ki so bile sprejete v DZ. "To so ustavna dopolnila, ki so omogočila služenje vojaškega roka v Teritorialni obrambi (TO), zakon o obrambi konec leta 1994, ki pomeni nastanek prave Slovenske vojske, torej tranzicijo iz TO v stalno SV," meni Jelušičeva. Omenila je še ključna dopolnila k zakonu o obrambi, ki so bila potrebna, ko je Slovenija postala članica Nata.

Kot je izpostavila, se prav v DZ izvaja nadzor nad porabo finančnih sredstev, ki so namenjena obrambnemu sistemu in tudi vsem velikim projektom opremljanja SV.

Ministrica se je zahvalila poslancem "Prav tu, v tem prostoru in hramu demokracije, so temelji za nastanek, razvoj in delovanje Slovenske vojske, pa tudi za njeno opremljanje," je opozorila in se zahvalila poslancem, ki so v dveh desetletjih skupaj z ministrstvom za obrambo gradili Slovensko vojsko.

Razstava je na ogled na 14 panojih

Predsednik DZ Pavel Gantar je ob odprtju razstave povedal, da je SV med drugim prispevala pri reševanju svetovnih konfliktov. "Mislim, da razstava pokaže vsaj delček tega, kar je Slovenska vojska storila v zadnjih 20 letih," je poudaril.

Za Gantarja je bilo najpomembnejše obdobje tisto še pred novim zakonom o obrambi 1994 oziroma transformiranje TO v SV, oblikovanje manevrske strukture Narodne zaščite in izvajanje ukrepov, s katerimi so preprečili prenos orožja v Jugoslovansko ljudsko armado.

Razstava, razdeljena v pet skupin, na 14 panojih govori o zgodovini SV od osamosvojitve do danes (TO in prehod v SV, vstop v Nato, naloge in poslanstvo, struktura in poveljevanje, mednarodno sodelovanje).

Ne spreglejte