SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodo na Pivškem in Postojnskem bodo še dodatno analizirali

4

termometer

Analiza vzorcev vode v občinah Pivka in Postojna, ki so jo v torek naredili na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, je pokazala, da je voda mikrobiološko neoporečna.

Vendar bodo naredili še dodatno analizo. Še vedno pa velja ukrep prekuhavanja vode za prehrambene namene, so sporočili iz javnega podjetja Kovod Postojna.

Rezultati novih analiz bodo znani v petek Ker je sistem velik, so se v Kovodu iz preventivnih razlogov odločili, da bodo naredili še dodatno analizo vode na celem sistemu, še zlasti pa na delu v Zagorju pri Pivki. Rezultati teh analiz bodo predvidoma znani v petek, so navedli v sporočilu za javnost. Dodajajo, da je zaradi tega vodo za prehrambene namene treba do preklica prekuhavati.

Vzrokov za onesnaženje še niso odkrili Vzrokov za onesnaženje vode še niso odkrili. Predvidevajo pa, da gre za splet več okoliščin, tako deževja v decembru, kompleksnosti kraškega terena ter dogodkov, povezanih z lanskim izlivanjem gnojnice in odlaganjem neznanih snovi v regiji.

"Našteto nakazuje na nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju občin Postojne, Pivke in Cerknice, ki je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor. V prihodnje se podobne težave namreč lahko spet ponovijo," navajajo v Kovodu.

Občutljivim bi neprekuhana voda lahko povzročila prebavne težave Na območju občin Postojna in Pivka so 20. decembra lani v vodi zaznali povečano prisotnost parazitov kriptosporidija in giardije, zato so v podjetju Kovod preventivno izdali ukrep prekuhavanja vode. Tistim, ki so zdravi, voda, v kateri sta bila parazita, ne bi povzročala večjih težav, a neprekuhana voda bi občutljivim, kot so bolni, starejši od 65 let in otroci, povzročila prebavne težave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin