Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
6.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 6.38

8 let

Vlada v predlogu glede plač nekoliko popustila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred bližajočo se stavko večjega dela javnega sektorja je vlada pred predstavnike sindikatov javnega sektorja prišla z novim, milejšim predlogom glede plač.

Sindikati so ob tem zadržani, čakajo namreč na torkova pogajanja med vlado in stavkovnimi odbori. Masa plač bi se v vsakem primeru znižala za pet odstotkov Vlada je sindikatom ponudila dve možnosti - ali petodstotno znižanje plač brez izplačil obrokov odprave plačnih nesorazmerij ali pa desetodstotno znižanje plač s tem, da bi letos izplačali obe četrtini odprave nesorazmerij. Po obeh scenarijih bi se masa plač za javni sektor letos znižala za pet odstotkov. Vlada popustila za eno odstotno točko To je v primerjavi s prejšnjim predlogom za eno odstotno točko manj, v primerjavi s tem, kar je zapisano v predlogu zakona o konsolidaciji javnih financ pa 2,5 odstotne točke manj. Pri tem pa je vlada odprta za vse možnosti, kako naj se plače znižajo - ali linearno ali nelinearno ali pa kombinirano. Sindikati bodo na predlog odgovorili v torek Sindikalna stran se do predloga še ni opredelila, počakala bo namreč, kaj bo v pogajanjih s konfederacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja v torek dopoldne ponudila vladna skupina pod vodstvom ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka. Štrukelj: Vlada včasih daje vtis, da pri svojih predlogih popušča Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štukelj namreč opozarja, da vlada včasih daje vtis, da pri svojih predlogih popušča. "A ko enkrat preračunate, se to ne potrdi," je dejal. "Danes se o tem predlogu nismo opredeljevali in smo pustili, da slišimo tudi, kaj je z drugimi predlogi. Predvsem nas zanima, kakšen bo odgovor vlade na naše stavkovne zahteve," pravi.

Sicer pa se je koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo prav tako vodi Štrukelj, bila že danes pripravljena pogajati z Vizjakovo pogajalsko skupino. Ob tem je Štrukelj opozoril, da še vedno nimajo besedila zakona o uravnoteženju javnih financ, ki pa je podlaga za pogajanja. Vlada namreč še vedno ni objavila besedila omenjenega predloga zakona, čeprav so v petek napovedali, da bodo to storili predvidoma še danes.

Živkovič: Stavkali ne bodo vsi sindikati, zato se nikogar ne sme diskriminirati A državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič ni znal pojasniti, ali bo pogajalska skupina pod Vizjakovim vodstvom v torek pred konfederacijo stavkovnih odborov prišla z enakimi predlogi, kot so jih predstavniki vlade danes predlagali. Pravi namreč, da gre tam za "tematsko razširjene" pogovore. V tej luči je pojasnil le, da bo njihova skupina za pogajanja s sindikati glede znižanja plač ostala in se usklajevala še naprej. Spomnil pa je, da k stavki niso pristopili vsi sindikati in da se nikogar ne sme diskriminirati.

"Možnost za odpoved stavke še obstaja" Štrukelj o uspehu torkovih pogajanj z vladno pogajalsko skupino in posledično morebitni odpovedi sredine stavke pravi: "Možnost je vedno in upanje umira zadnje." Kaj bi sindikatom morala ponuditi vlada, da bi odpovedali stavko, pa ni želel razkriti. "Jutri se bomo poskušali osredotočiti na iskanje kompromisa," je še dejal.

Na račun javnega sektorja prihranili že 967 milijonov evrov Po njegovih besedah so se pripravljeni pogajati tudi v sredo, na dan stavke, vendar bo takrat Vizjak z vlado na Ptuju. Štrukelj je navedel podatke vlade, po katerih so na račun javnega sektorja od leta 2009, ko so se javni uslužbenci odrekli delu svojih pravic, prihranili že 967 milijonov evrov.

Štrukelj: Minister Turk je kršil ustavo Štrukelj je sicer pred tem na novinarski konferenci opozoril, da je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk z okrožnico, ki jo je v petek poslal vrtcem in šolam in v kateri je poskušal tolmačiti slovensko zakonodajo s trditvijo, da so stavke v šolstvu omejene, kršil ustavo. Po njegovem mnenju, ki ga je, kot je dejal, potrdil tudi pravnik Rajko Pirnat, je pravica do stavke zagotovljena z ustavo. Pravico do stavke pa se lahko omeji samo z zakonom, piše v ustavi. Na področju izobraževanja pa po Štrukljevih besedah ni nobenega zakona, ki bi omejil stavko.

"Ne morejo nas več zlomiti" Ministrova okrožnica je zavajanje in je namenjena ustrahovanju tistih zaposlenih v izobraževanju, ki so se odločili za stavko, je dejal Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. To je po njegovem mnenju poskus, da bi zmanjšali odločenost učiteljev za stavko in da bi z manipulacijami, grožnjami in žalitvami preprečili izraz nasprotovanja vladnim varčevalnim ukrepom. "Ti poskusi bodo neuspešni, ker nas ne morejo več zlomiti," je zatrdil Štrukelj. Okrožnico preučujejo pravniki in po stavki se bodo odločili, ali je potrebno okrožnico izpodbijati na sodišču, je dodal.

Pisma podpore iz tujine Pokazal je tudi nekaj pisem podpore, ki jih je Sviz dobil iz tujine. Med njimi je tudi pismo Izobraževalne internacionale (Education International), ki zastopa in predstavlja glas več kot 30 milijonov zaposlenih v izobraževanju iz več kot 170 držav in teritorijev celega sveta, naslovljeno na ministra Turka. V pismu ministru je generalni sekretar internacionale Fred van Leeuwen izrazil podporo prizadevanjem Sviza za ohranitev kakovosti in doseženih standardov v slovenskem šolstvu in opozoril na nesprejemljivost predlaganega zniževanja proračunskih sredstev za vzgojo in izobraževanje.

Štrukelj je komentiral tudi izjavo premiera Janeza Janše, da so bili plakati za stavko poslani v tisk že davno. Odločitev o stavki je bila sprejeta 28. marca, plakati pa so šli v tisk 6. aprila, je pojasnil Štrukelj. To je po njegovem mnenju še en primer, "kako se poskuša ustvarjati zaroto, ki je potegnjena iz boljševiške ropotarnice. To se pravi, ko poskušate videti nekaj, česar ni, in diskreditirati tistega, ki je na drugi strani. Tipična boljševiška metoda". Nadaljevanje na tak način, ne da bi se priznalo državljanom ustavno pravico do stavke, ne pelje v konstruktivno rešitev spora, je opozoril Štrukelj.

Na varčevalne ukrepe vlade pa so se odzvali tudi Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Po njihovem mnenju ukrepi ne prispevajo k zaposlovanju starejših oseb, temveč bo generacija delavcev, starejših od 55 let, z njimi ujeta v past nezaposljivosti.

"Predlagano skrajševanje obdobja za prejemanjem nadomestila bo zelo povečalo revščino" Predlagano skrajševanje obdobja za prejemanje denarnega nadomestila za brezposelne bo zelo povečalo revščino med starejšimi brezposelnimi, opozarjajo v ZSSS. 56-letni delavec, ki je izgubil zaposlitev zaradi stečaja podjetja in je imel v osmih mesecih pred vpisom v register brezposelnih 850 evrov plače, bo v naslednjih dveh letih prikrajšan za 3910 evrov, je dejal sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko. Po predlogu, ki ga je minister za delo Andrej Vizjak predstavil konec marca, se bo doba prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne namreč skrajšala na največ 18 mesecev.

"Generacija delavcev, starejših od 55 let, bo ujeta v past nezaposljivosti" Starejši brezposelni imajo ob tem vse nižje zaposlitvene možnosti; možnost vnovične zaposlitve starejšega brezposelnega se z naraščajočo stopnjo brezposelnosti vsako leto zniža za 2,3 odstotka, poudarjajo v ZSSS.

"Generacija delavcev, starejših od 55 let, bo ujeta v past nezaposljivosti. Vlada ne sprejema ukrepov, ki bi starejše brezposelne spravili nazaj v redno delovno razmerje, temveč jih puščajo v statusu brezposelnih in jih potiskajo v vedno večjo revščino," je dejal Zorko. "To je izgubljena generacija," opozarja.

"Povečuje se število začetih stečajev" V zadnjih letih se povečuje število začetih stečajev, saj jih je bilo leta 2009 nekaj manj kot 340, leta 2011 pa že več kot 670. Vzporedno se povečuje število trajno presežnih delavcev, hkrati pa število starejših brezposelnih. Slednjih je bilo marca 2009 nekaj več kot 24.500, marca letos pa več kot 38.600, je dejal Goran Lukić.

Ne spreglejte