Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 11. 2014,
20.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Afganistan Slovenska vojska vlada Nato

Četrtek, 27. 11. 2014, 20.31

8 let, 2 meseca

Vlada odobrila sodelovanje v novi Natovi misiji v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je sklenila, da bo Slovenija sodelovala v novi misiji zveze Nato v Afganistanu, ki bo namenjena urjenju in mentoriranju afganistanskih vojakov.

Misija Odločna podpora ne bo bojna, v njej pa bo sodelovalo do deset slovenskih pripadnikov.

Vojaki bodo sprva delovali na zahodu Afganistana Slovenski vojaki bodo sprva delovali na zahodu Afganistana, ki bo pod italijanskim poveljstvom. Na tem območju so sicer delovali že v okviru sedanjih sil Isaf, ki pa z 31. decembrom po 13 letih zaključujejo delovanje v deželi pod Hindukušem.

Misija se bo nato prelevila v novo svetovalno misijo, ki bo namenjena urjenju in pomoči afganistanskim vojakom pri njihovem delu in sprejemanju odločitev, pa tudi pri finančnem vzdrževanju. Uradno se bo začela z novim letom, štela pa bo okoli 12.000 vojakov, od tega skoraj 10.000 ameriških.

Vlada že konec oktobra nakazala, da bi v tej misiji sodelovala z do desetimi pripadniki Slovenska vlada je že konec oktobra nakazala, da bi v tej misiji Nata sodelovala z do desetimi pripadniki. V torek so zeleno luč tem načrtom prižgali tudi v državnem zboru na skupni seji odborov za obrambo in zunanjo politiko.

Danes je vlada sprejela končno odločitev o sodelovanju "z do desetimi slovenskimi pripadniki, s primarnim težiščem delovanja na območju poveljstva za usposabljanje in svetovanje Zahod, z možnostjo rotacij", so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Misijo bosta s 1. januarjem prevzela dva slovenska pripadnika, ki sta že v Kabulu Misijo bosta s 1. januarjem prevzela dva slovenska pripadnika, ki sta trenutno že v Kabulu in bosta konec leta z ostalimi zavezniki simbolno zaključila misijo Trajnostna svoboda. Zatem naj bi v naslednjih dneh v Afganistan prišli še ostali člani novega slovenskega kontingenta. Več podrobnosti o slovenskem kontingentu zaenkrat še ni znano, tudi zaradi usklajevanj na ravni Nata, naj bi pa neuradno štel sedem vojakov.

Vlada je sicer danes sklenila še, da lahko na podlagi mednarodnih obveznosti pride tudi "do začasnega povečanja števila pripadnikov Slovenske vojske na misiji Odločna podpora". Slovenija pa s sodelovanjem v misiji "izkazuje podporo mednarodnim prizadevanjem za dolgoročno stabilnost in razvoj" Afganistana.

Ne spreglejte